Corlăţean a discutat cu Buquicchio şi cu Mignon, la Strasbourg, despre evoluţiile recente din România

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a avut întâlniri, miercuri, la Strasbourg, cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, şi cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, cu care a discutat despre evoluţiile poltice recente din România.

466 afișări
Imaginea articolului Corlăţean a discutat cu Buquicchio şi cu Mignon, la Strasbourg, despre evoluţiile recente din România

Corlăţean a discutat cu Buquicchio şi cu Mignon, la Strasbourg, despre evoluţiile recente din România (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În cursul discuţiilor cu preşedintele Comisiei de la Veneţia au fost abordate, potrivit unui comunicat MAE, aspecte legate de evoluţiile politice recente din România, demnitarul român reiterând deschiderea autorităţilor guvernamentale pentru o cooperare strânsă cu Comisia de la Veneţia, ai cărei reprezentanţi s-au aflat, în aceste zile, la Bucureşti.

"A arătat că, deşi atenţia deosebită cu care a fost urmărită activitatea Curţii Constituţionale de către opinia publică a generat o serie de interpretări, deciziile acesteia au fost respectate de toate instituţiile şi actorii politici. Şeful diplomaţiei a precizat că Opinia Comisiei de la Veneţia, solicitată în luna iulie de către Secretarul General al Consiliului Europei şi Primul Ministru al Guvernului României, este aşteptată cu interes. A arătat însă că ar fi de preferat ca partidele politice, care vor intra în curând în campanie pentru alegerile parlamentare, să se abţină de la utilizarea argumentelor acesteia în competiţia politică. A subliniat că documentul, care va avea un caracter tehnic, ar putea să constituie baza unor discuţii viitoare privind reforma constituţională", se arată în comunicatul MAE.

Corlăţean a reiterat atenţia acordată de România programelor Consiliului Europei de cooperare cu statele din vecinătatea sudică, o serie dintre acestea manifestând interes pentru expertiza Comisiei de la Veneţia.

"Demnitarul român a exprimat, în context, disponibilitatea României de a participa la efortul Comisiei de sprijinire a reformei legislative din statele din regiune care păşesc pe calea democraţiei. A fost convenită continuarea dialogului pe această temă, în vederea identificării unor proiecte de cooperare concretă între Comisia de la Veneţia şi autorităţile de la Bucureşti", mai precizează MAE.

Corlăţean a avut, de asemenea, o întrevedere cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei/APCE, Jean-Claude Mignon, în cadrul vizitei la Strasbourg.

"Evocând evoluţiile recente din România, Titus Corlăţean a salutat disponibilitatea pentru dialog şi atitudinea echilibrată a liderului APCE faţă de situaţia politică de la Bucureşti. A subliniat mesajul neechivoc al autorităţilor guvernamentale privind angajamentul de realizare a unui climat de stabilitate politică, necesar pentru promovarea priorităţilor economice şi sociale ale societăţii româneşti, ceea ce va presupune o atitudine similară din partea tuturor actorilor politici din România. Cei doi oficiali au trecut în revistă posibilităţile de acţiune ale APCE, inclusiv cu contribuţia României, în sprijinul democratizării spaţiului est-european, pe baza experienţei pozitive a tranziţiei Europei central-estice, finalizate cu integrarea în Uniunea Europeană. Au fost evidenţiate progresele reformelor din Republica Moldova, care conturează din ce în ce mai mult perspectiva europeană a acestui stat", informează MAE.

Demnitarul român a salutat iniţiativa preşedintelui APCE de a contribui, pe calea diplomaţiei parlamentare, la rezolvarea conflictelor îngheţate din spaţiul ex-sovietic, exprimând disponibilitatea părţii române de a participa la acest efort.

"A fost convenită aprofundarea dialogului pe acest subiect, pentru identificarea modalităţilor optime de acţiune ale forului parlamentar de la Strasbourg. Interlocutorii au trecut în revistă, de asemenea, agenda următoarei sesiuni a APCE (1-5 octombrie), a cărei relevanţă pentru progresele democratice de pe continent este confirmată de anunţata prezenţă la dezbateri a mai multor oficiali din statele membre", mai precizează MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici