Corlăţean a discutat la telefon cu omologul interimar de la Kiev despre situaţia din Ucraina

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a discutat, la telefon, cu omologul interimar ucrainean, Andrii Deşciţa, despre posibile evoluţii în zonă, convenind să continue consultările cu ocazia unei vizite pe care o va face la Kiev şeful diplomaţiei române în perioada imediat următoare, potrivit MAE.

146 afișări
Imaginea articolului Corlăţean a discutat la telefon cu omologul interimar de la Kiev despre situaţia din Ucraina

Titus Corlăţean (Imagine: Tiberiu Crisan/ Mediafax Foto)

Convorbirea a avut loc la iniţiativa părţii române, precizează MAE într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

"În cadrul discuţiei, şeful diplomaţiei române i-a evocat omologului ucrainean poziţiile adoptate în reuniunile Consiliului Nord Atlantic şi Consiliului Afaceri Externe UE cu privire la situaţia din Ucraina, inclusiv peninsula Crimeea, subliniind că poziţiile au fost întru totul convergente în sensul condamnării ferme a încălcării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către forţele armate ale Federaţiei Ruse, acţiunile acestora fiind considerate drept un act de agresiune la adresa statului ucrainean", se arată în comunicat.

Ministrul român a reiterat poziţia Bucureştiului, care a susţinut necesitatea configurării rapide a unui pachet substanţial de asistenţă economică pentru Ucraina din partea comunităţii internaţionale, prin intermediul FMI şi al altor instituţii financiare şi în strânsă coordonare SUA-UE.

"Totodată, ministrul afacerilor externe a salutat intenţia exprimată de noul guvern de la Kiev de a relua procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere la UE şi a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb. În context, a oferit sprijinul şi expertiza autorităţilor române pentru acest proces, ofertă apreciată de către interlocutorul ucrainean. Din această perspectivă, ministrul ucrainean Andrii Deşciţa a adresat mulţumiri în numele guvernului său pentru sprijinul de ansamblu al României în această perioadă dificilă şi, în mod particular, a exprimat gratitudinea pentru ajutorul de urgenţă oferit de România în ce priveşte preluare şi tratarea în sistemul medical românesc a cetăţenilor ucraineni răniţi în evenimentele de la Kiev", informează MAE.

Referindu-se la situaţia în plan regional, cei doi miniştri de externe au împărtăşit preocuparea comună faţă de posibile evoluţii care ar putea duce la un cerc de conflicte prelungite în zonă. "Ministrul Corlăţean şi ministrul Deşciţa au convenit să rămână în strânsă consultare în această privinţă, inclusiv cu privire la reglementarea conflictului din Transnistria, având în vedere calitatea Ucrainei de membru al formatului "5+2" şi interesul direct al României", se arată în comunicat.

Corlăţean a exprimat preocuparea faţă de situaţia creată în privinţa sistemului de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale prin abrogarea Legii privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic. "A subliniat, totodată, că a luat notă de decizia preşedintelui interimar al Ucrainei de a nu promulga decretul de abrogare şi a exprimat speranţa că o nouă legislaţie cuprinzătoare, conformă cu normele europene şi cu tratatele internaţionale în materie la care Ucraina este parte va fi elaborată şi adoptată cât mai curând, în consultare cu toate minorităţile naţionale din Ucraina, inclusiv cu cea română, precum şi cu asistenţa Comisiei de la Veneţia şi a ICMN al OSCE", precizează ministerul.

Cei doi miniştri de externe au convenit accelerarea procesului de finalizare a Acordului bilateral privind micul trafic la frontieră de prevederile căruia urmând să beneficieze cetăţenii ambelor state.

"Totodată, miniştrii de externe Titus Corlăţean şi Andrii Deşciţa au convenit să continue consultările cu ocazia unei vizite pe care o va întreprinde la Kiev şeful diplomaţiei române în perioada imediat următoare"'

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici