Corlăţean: La propunerea României, CAE a condamnat vizitele unor oficiali precum cea a lui Rogozin. Nu am primit răspuns de la MAE rus privind susţinerea sau nu a poziţiei vicepremierului

CAE a condamnat, luni, declaraţiile şi vizitele unor oficiali angajaţi în sprijinirea încercărilor ilegale de separatism şi care contribuie la creşterea tensiunii în Ucraina şi în alte state din regiune, inclusiv Republica Moldova, a declarat ministrul român de Externe, Titus Corlăţean. MAE român nu a primit până în acest moment un răspuns de la MAE rus privind declaraţiile şi ameninţările lui Dmitri Rogozin la adresa României.

553 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: La propunerea României, CAE a condamnat vizitele unor oficiali precum cea a lui Rogozin. Nu am primit răspuns de la MAE rus privind susţinerea sau nu a poziţiei vicepremierului

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Am făcut o prezentare a situaţiei inacceptabile apărute în urma vizitei provocatoare a viceprim-ministrului rus Rogozin în Moldova prin Chişinău spre Tiraspol, declaraţiile şi ameninţările absolut inacceptabile atât la adresa Republicii Moldova, cât şi la adresa României, inclusiv acţiunea care nu face decât să urmărească generarea de noi tensiuni şi destabilizări în R. Moldova, acea acţiune de a transfera, de a prelua şi de a duce cu sine cutii cu liste cu semnături care ar susţine separatismul în Republica Moldova", a precizat, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), şeful diplomaţiei.

Corlăţean a declarat că Bucureştiul a solicitat "sprijin şi solidaritate" din partea statelor membre UE.

"La propunerea mea, la propunerea delegaţiei României, Consiliul a adoptat un text (...) care condamnă declaraţiile şi vizitele unor oficiali angajaţi în sprijinirea încercărilor ilegale de separatism şi care contribuie la creşterea tensiunii atât în Ucraina cât şi în alte state din regiune - a se citi R. Moldova - şi, de asemenea, Consiliul condamnă orice încercare de a ocoli, de a evita, de a înşela regimul de sancţiuni stabilit de UE", a spus ministrul de Externe.

Totodată, ministrul Afacerilor Externe a subliniat că România a susţinut, la reuniunea CAE, lărgirea listei de persoane şi entităţi sancţionate, întrucât "nu s-a mers în direcţia dezescaladării". "Rusia nu a acţionat în această direcţie, ci sunt elemente concrete care au determinat adoptarea unui nou set de sancţiuni", a mai spus Titus Corlăţean.

Corlăţean: Nu am primit răspuns de la MAE rus privind susţinerea sau nu a poziţiei lui Rogozin

MAE român nu a primit până în acest moment un răspuns de la MAE rus privind declaraţiile şi ameninţările lui Dmitri Rogozin la adresa României, a precizat, luni, la Bruxelles, ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

Întrebat dacă MAE rus a răspuns solicitării Ministerului român de Externe de a preciza dacă susţine poziţia lui Rogozin, Corlăţean a precizat că nu s-a primit niciun răspuns "până la acest moment". "Vreau să cred (...) că este vorba de acelaşi joc provocator pe care îl cunoaştem, însă de această dată a trecut de o linie roşie şi asta ne-a obligat la nivelul MAE să adoptăm o poziţie oficială şi să solicităm aceste clarificări din partea MAE rus", a spus ministrul de Externe.

Şeful diplomaţiei şi-a exprimat speranţa că situaţia va rămâne "în limita retoricii politice avântate, nechibzuite, inacceptabile". "Dacă am luat totuşi cu adevărat în serios ameninţările cu utilizarea unor avioane strategice care se ocupă cu bombardamente, atunci probabil că aspectele de securitate în UE, în Europa de Est ar exploda", a mai spus Corlăţean.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat România că nu i-a permis avionului său, la solicitarea Statelor Unite, să se întoarcă la Moscova prin spaţiul aerian românesc, în drum dinspre regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde a participat vineri la parada militară organizată de Ziua Victoriei asupra naziştilor.

"La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec", afirma vicepremierul rus într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter, din Transnistria.

"Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", adăuga Rogozin, subliniind că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici