Cum poţi câştiga alegerile de pe locul patru. Lista parlamentarilor cei mai norocoşi la redistribuire

Sistemul electoral uninominal folosit în România dă naştere şi unor situaţii în care câştigătorul pierde tot, iar cei de pe locurile codaşe ajung în Parlament. Acest lucru este posibil doar în colegiile în care câştigătorul nu reuşeşte să obţină peste 50% plus 1 din voturile cetăţenilor. Astfel, 26 de noi parlamentari şi-au câştigat mandatele prin redistribuire, chiar dacă au ieşit pe locul trei sau patru în colegiile în care au candidat.

1198 afișări
Imaginea articolului Cum poţi câştiga alegerile de pe locul patru. Lista parlamentarilor cei mai norocoşi la redistribuire

Cum poţi câştiga alegerile de pe locul patru. Lista parlamentarilor cei mai norocoşi la redistribuire (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Cei mai mulţi dintre ei provin din PPDD, pentru că la nivel naţional partidul lui Dan Diaconescu a scos un scor foarte bun (în jur de 14%), iar regula proporţionalităţii a trebuit respectată - numărul de mandate trebuie să ţină cont şi de procentul obţinut de partide la urne. ARD, alianţa electorală formată de PDL, a beneficiat şi ea din plin de această regulă.

Parlamentarul care deţine însă recordul la această anomalie a sistemului electoral românesc provine din UDMR. El a obţinut un mandat de deputat cu doar 1.063 de voturi şi a intrat în Parlament de pe locul patru în clasamentul final al colegiului în care a candidat. Este vorba despre Zsolt Molnar, care a ieşit câştigător din colegiul 2 Deputaţi, din Timiş.

Molnar este un tânăr consilier al europarlamentarului UDMR Sogor Csaba şi deţine funcţia de şef de cabinet al acestuia, la Cluj.

Grupul PPDD: de la un consilier al Casei Regale la un milionar cu trei falimente la activ

Candidaţii PPDD au profitat din plin de acest sistem şi au câştigat mandate de pe locul trei în colegiile unde au candidat.

În Alba, fostul consilier al lui Radu Duda şi al Casei Regale, George Cornel Comşa, a ajuns deputat PPDD de pe locul trei. Comşa a absolvit ştiinţe politice, este preşedintele PPDD Alba şi susţine că firma sa de consultanţă politică a lucrat cu Sorin Oprescu, Crin Antonescu şi Dinu Patriciu. Conform declaraţiei de avere, Comşa deţine un teren, trei imobile, 70.000 dolari şi 30.000 euro în conturi.

Citeşte mai multe despre cei mai norocoşi parlamentari la redistribuire pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici