Curentele din PDL fac calcule pentru a-şi asigura poziţiile

Curentul liberal din PDL lucrează la o formulă de statut care să împiedice luarea deciziilor la nivelul a trei-patru persoane, dorind şi impunerea unui preşedinte executiv, aşa cum a fost înţelegea la fuziune, în timp ce alţi democrat-liberali vor o amânare a Convenţiei până în toamnă.

10 afișări
Imaginea articolului Curentele din PDL fac calcule pentru a-şi asigura poziţiile

Curentele din PDL fac calcule pentru a-şi asigura poziţiile (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Potrivit unor surse democrat-liberale, un anumit curent din partid lucrează pentru revenirea la o structură a formaţiunii care să fie cât mai apropiată de cea a Partidului Democrat, dinaintea fuziunii cu PLD, considerând că o structură lărgită nu a adus niciun beneficiu partidului.

Astfel, se doreşte o structură, la nivelul teritoriului, pe colegii, pentru a facilita şi alegerile uninominale care urmează să aibă loc în trei ani. Pe acelaşi principiu, structura BPN se doreşte a reveni la cel mult 12 membri, cum era înaintea fuziunii cu PLD.

"Dacă atunci ( la fuziune, n.r.) a trebuit să le dăm funcţii, asta era înţelegerea, acum fiecare va intra în BPN pe merite, nu pe curentul pe care îl reprezintă", a declarat un democrat-liberal, care a precizat că, după calculele unora din partid, aripa Stolojan va avea cel mult doi vicepreşedinţi la alegeri.

Şi unii democrat-liberali din vechea gardă a partidului îşi fac calcule în perspectiva alegerilor interne, dorind mai degrabă o amânare a Convenţiei Naţionale până în toamnă, cel târziu în septembrie.

Acest curent de opinie din PDL mizează pe faptul că o perioadă mai lungă până la alegeri oferă timp celor care doresc să îşi consolideze poziţia şi să îşi asigure un suport în partid să facă lobby pentru funcţiile pentru care doresc să candideze.

"Sunt mulţi actuali vicepreşedinţi care simt că nu mai au susţinere şi le este teamă că îşi vor pierde funcţiile în BPN. E normal să dorească să tergiverseze lucrurile până în toamnă, să îşi asigure suportul pentru votul intern", a arătat un deputat PDL.

Cei care doresc amânarea Convenţiei sunt nemulţumiţi şi de actualul statut, în care se prevede luarea deciziilor urgente la nivelul primilor cinci lideri cu greutate în partid dar şi modul în care sunt reprezentate toate structurile la nivelul Biroului Permanent Naţional.

Se lucrează astfel la o formulă care să includă şi responsabili pe colegii, sau pe diverse categorii ale societăţii, dar şi pe relaţia cu PPE.

Pe de altă parte, aripa liberală a PDL vizează, aşa cum s-a stabilit iniţial, la fuziune, introducerea unei funcţii cu valoare de preşedinte executiv, prima ca importanţă după cea de preşedinte.

În acest scenariu, din cele două funcţii de prim-vicepreşedinte, ocupate de Adriean Videanu şi Theodor Stolojan, ar putea să rămână doar una, aşa cum era în fostul Partid Democrat.

În plus, foştii liberali vor să se lupte pentru fiecare funcţie la nivelul Biroului Permanent Naţional, mizând pe rezultatul obţinut în alegerile din anul 2009 şi câştigarea unor fiefuri importante, unde democraţii nu aveau niciun fel de influenţă până la fuziunea cu PLD.

Actuala conducere a partidului ar dori ca alegerile interne să se desfăşoare cât mai repede, motivaţia fiind uzura care se produce prin lucarea de poziţii şi conturarea mai multor curente de opinie în partid.

În favoarea unor alegeri cât mai urgente s-au pronunţat atât vicepreşedintele Gheorghe Flutur cât şi secretarul executiv Elena Udrea.

Potrivit surselor citate, datele vehiculate pentru Convenţie ar putea fi martie-aprilie, mai-iunie sau septembrie, în funcţie de calculele curentelor de opinie din partid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici