Dancă, PNL: Românii să le mulţumească PSD-ALDE pentru inflaţia record de 5,4% din luna mai

Liderul PSD Liviu Dragnea subminează economia ţării a acuzat purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă, într-o postare pe Facebook, precizând că rata inflaţiei record din luna mai, de 5.4%, va crea un nou val de scumpiri, iar cei mai afectaţi vor fi pensionarii şi românii cu venituri mici.

133 afișări
Imaginea articolului Dancă, PNL: Românii să le mulţumească PSD-ALDE pentru inflaţia record de 5,4% din luna mai

Dancă, PNL: Românii să le mulţumească PSD-ALDE pentru inflaţia record de 5,4% din luna mai

"Liviu Dragnea a comis-o din nou, subminează economia şi nivelul de trai al românilor. Românii trebuie să le mulţumească celor din PSD şi ALDE pentru că, sub comanda conducătorului lor suprem, au reuşit să aducă inflaţia în luna mai la un nou nivel record de 5,4%, peste cele mai pesimiste aşteptări. Pensionarii şi cei cu cele mai mici venituri sunt cei mai loviţi de aceste scumpiri iar nivelul de trăi al celor din economia privată care nu au primit nicio majorare salarială în ultimul an scade de la o lună la alta. Creşterea explozivă a preţurilor este nota de plată pe care o plătim cu toţii pentru această guvernare nocivă pentru nivelul de trai al românilor şi pentru economie", a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă, pe Facebook.

Media generală a scumpirilor - inflaţia - a urcat în luna mai 2018 la 5,4% faţă de mai 2017, înregistrând un record al ultimilor 5 ani, iar faţă de luna aprilie 2018 creşterea a fost, în mai, de 0,47%, arată datele comunicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost, în mai, 4,6%. O rată anualizată a inflaţiei de 5,4% nu a mai fost consemnată din anul 2013.

Potrivit INS, rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (iunie 2017 - mai 2018) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2016 - mai 2017), calculată pe baza IPC, este 3,3%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,6%.

Creşterile anualizate de preţuri au fost, în mai, de 3,9% la mărfurile alimentare, de 7,7% la mărfuri nealimentare şi de 2,7% la servicii.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat uşor, de la 3,5% la 3,6% prognoza de inflaţie pentru luna decembrie 2018, menţinând-o la 3% pe cea pentru decembrie 2019. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat că majorarea salariilor este inevitabilă, dar se va reflecta în preţuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici