Dâncu: PRM nu va mai conta din punct de vedere politic la alegerile din acest an

Preşedintele PSD Cluj, senatorul Vasile Dâncu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că Partidul România Mare nu va mai conta din punct de vedere politic la alegerile din acest an, întrucât în majoritatea judeţelor din Ardeal nu atinge pragul electoral de 5%.

10 afișări
Imaginea articolului Dâncu: PRM nu va mai conta din punct de vedere politic la alegerile din acest an

Dâncu: PRM nu va mai conta din punct de vedere politic la alegerile din acest an (Imagine: Mediafax Foto)

"PRM are foarte mult de luptat ca să urce peste 5% în toată Transilvania, ca să devină actor politic. Am testat în campania aceasta electorală, în câteva judeţe, câteva dintre ideile naţionaliste care înainte făceau parte din baza argumentării în localităţile mixte legate de maghiari vis-a-vis de români, politicieni faţă de populaţie. Am observat că în 2004 ajunseseră la echilibru: jumătate din români ziceau că ungurii vor dezlipirea Ardealului, iar ungurii considerau că românii îi discrimează. Acum am văzut că în jur de 60% din români nu mai prizează ideile acestea", a declarat Dâncu.

Senatorul a explicat fenomenul pe de-o parte prin aceea că este efectul intrării în NATO, "umbrela care asigură securitate psihologică".

A doua explicaţie dată de el a fost aceea că politica începe să se schimbe, deşi nu neapărat în bine.

"Cred că, în ultimii doi ani, politica românească a regresat foarte mult. Dar am văzut că pentru populaţia săracă şi izolată, fără multe alternative mediatice, erau la ordinea zilei tribunii care aruncă cu vorbe. Acum au apărut alt fel de tribuni, cei care aruncă cu bani, de exemplu Becali, care a revenit în sondaje la 7-8%. Este un principiu al vaselor comunicante între bani şi vorbe. O parte din electoratul lui Vadim se duce la PNG şi o parte se distribuie la puternicul zilei, preşedintele Traian Băsescu, care îl redistribuie spre PDL", a mai spus Dâncu.

În ceea ce priveşte ultima categorie de electorat, Dâncu crede că o parte din populaţia săracă are nevoie de un părinte.

"În jur de jumătate din voturile PRM, după referendumul care l-a consolidat pe preşedintele Traian Băsescu, s-a redistribuit spre preşedinte şi PDL. Structura electorală a acestui partid, la segmentul de peste 50 de ani, e foarte solidă, aşa cum era PSD mai demult, deci şi-au consolidat o bază care dispare an de an: bătrânii, pensionarii, populaţia din cătune", a adăugat senatorul PSD.

În opinia sa, PRM nu va mai conta decât s-ar ajunge într-o situaţie de criză economică identificabilă, cum ar fi spre exemplu o inflaţie mare care să depăşească 10%, când dintr-odată mesajul radical începe să câştige.

Vasile Dâncu a participat, împreună cu Victor Ponta şi Ioan Mircea Paşcu, la lansarea candidaţilor PSD Bistriţa-Năsăud pentru alegerile locale.

Candidatul PSD la şefia Consiliului Judeţean este actualul preşedinte Gheorghe Marinescu, în timp ce la Primăria Bistriţa este senatorul Ovidiu Creţu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici