Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă: Nu am făcut nicio evaluare a miniştrilor niciodată/ Ce spune despre scăderea veniturilor după trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat

Consilierul de stat al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a declarat, luni seară, că nu a făcut niciodată vreo evaluare a miniştrilor, ci a stadiului programului de guvernare, al cărui coordonator a precizat că a fost alături de Liviu Dragnea.

1786 afișări
Imaginea articolului Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă: Nu am făcut nicio evaluare a miniştrilor niciodată/ Ce spune despre scăderea veniturilor după trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat

Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă: Nu am făcut nicio evaluare a miniştrilor niciodată

"Nu am făcut nicio evaluare a miniştrilor niciodată, am făcut evaluarea stadiului îndeplinirii programului de guvernare. Evaluarea miniştrilor se face mult mai amplu, se face ţinând cont şi de această evaluare a îndeplinirii programului de guvernare, dar sun şi multe alte lucruri care se iau în calculc. Şi aceea se face de către preşedinţii coaliţiei şi de către prim-ministrul României. Eu consiliez primul-ministru din punct de vedere economic şi social, al situaţiei macro-economice şi al îndeplinirii programului de guvernare, nu am nicio legătură cu conducerea de facto a guvernului României", a declarat, luni seară, Darius Vâlcov, la Antena 3.

Afirmaţiile lui Darius Vâlcov vin în contextul în care, în iunie 2017, fostul premier Sorin Grindeanu anunţa că din comisia de evaluare a miniştrilor Cabinetului pe care îl conducea la acea vreme se numără Darius Vâlcov. Ulterior, PSD a decis să-i retragă sprijinul politic lui Sorin Grindeanu, acesta a anunţat că nu va demisiona, însă pe 21 iunie, Cabinetul Grindeanu a fost demis prin moţiune de cenzură.

Consilierul de stat al premierului a precizat însă că a fost coordonatorul programului de guvernare, participând la toate etapele acestuia, alături de preşedintele PSD Liviu Dragnea.

Vâlcov: Amnistia fiscală este prevăzută în programul de guvernare. Astea se fac şi nu se discută

Consilierul de stat al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a anunţat, luni seară, că măsura amnistiei fiscale este prevăzută în programul de guvernare şi include ştergerea datoriilor unor companii, precizând însă că "astfel de lucruri se fac, nu se discută".

"Amnistia fiscală este prevăzută în programul de guvernare în sensul în care se vorbeşte, la capitolul «întreprinderi mici şi mijlocii», de restartarea ediului de afaceri. De fapt, acest lucru înseamnă. În viziunea programului de guvernare şi a ceea ce am discutat atunci cu preşedintele Dragnea, da (este vorba de ştergerea datoriilor -n.r.), dar aceste lucruri se fac şi nu se discută pentru că nu am vrea niciodată să încurajăm pe cineva să nu îşi plătească datoriile şi mai mult decât atât, când o faci, dacă o faci, trebuie să iei decizia să răsplăteşti sau să îi bonifici şi pe cei care şi-au plătit corect taxele şi impozitele", a decarat, luni seară, Darius Vâlcov, la Antena 3.

Fostul ministru de Finanţe a precizat că statul român se află în situaţia în care există datorii ale afaceriştilor şi ale persoanelor fizice de 98 de miliarde de lei.

"Ne aflăm în această situaţie, în această capcană în care 98 de miliarde de lei sunt datorii ale oamenilor de afaceri şi ale persoanelor fizice. Recuperăm sub 500 de milioane. 84 la sută sunt nerecuperabili, deci niciodată nu îi mai recuperăm, dar mare parte dintre aceste companii, mai ales cele mari, sunt de stat. (...) Vorbim de câteva zeci de mii de companii şi de câteva sute de mii de oameni, cred că depăşim un milion. Nu au voie să ia împrumut de la bancă. Nu au voie să facă multe lucruri. Nu primesc nici unele drepturi pentru că nu plătesc o amendă sau o datorie vecehe de 7-8 ani de zile. Este de analizat dacă trebuIe să se facă (amnistia fiscală -n.r.). Trebuie să existe o dezbatere şi, când se ia decizia, să se facă, să nu se mai discute aşa mult. Dezbaterea ar trebui să se facă cu uşile închise", a completat Vâlcov.

Vâlcov, despre scăderea veniturilor după trecerea contribuţiilor: O minciună imensă, nedreaptă

Consilierul de stat al premierului, Darius Vâlcov, a declarat, luni, cu referire la scăderea anunţată de liderii sindicali a veniturilor salariaţilor după trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, că este vorba e o minciună imensă şi nedreaptă.

Întrebaţi vreun lider de sindicat, cu toate protestele care au fost, cu interese, cu mai puţine interese, dacă-şi doreşte ca cineva să vină să anuleze această lege a salarizării. (...) Este o minciună imensă, nedreaptă, şi este păcat că anumiţi lideri de sindicat vin să spună aceste lucruri când dumnealor ştiu realitatea", a precizat Darius Vâlcov, consilier al prim-ministrului, în cadrul unei emisiuni televizate la Antena 3.

Consilierul a mai adăgat că, de fapt, ar fi existat doar 42 de astfel de cazuri, care ar fi şi fost sancţionate. Declaraţia lui Darius Valcov a venit în contextul unei discuţii legate de pierderile salariale ale unui număr de un milion de angajaţi, cauzate de mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat.

Consilierul a făcut, însă, şi o serie de precizări cu privire la programul de guvernare, precum şi referitor la măsurile aplicate de la sfârşitul anului 2016 încoace.

Întrebat care este creşterea reală economică a României de la sfârşitul anului 2016 încoace, Darius Vâlcov a menţionat o creştere reală de 24% de la sfârşitul anului 2016 încoace.

"Am depăşit Grecia, anul acesta depăşim Cehia şi Portugalia, în 2020 vom depăşi Finlanda şi vom fi pe locul 12. Astăzi suntem pe locul 16. (...) În 2016, în decembrie, veniturile României erau de 50 de miliarde de euro. S-a propus în programul de guvernare să ajungem la 75 de miliarde de euro în 2020. Adică în patru ani de zile să creştem cu jumătate veniturile ţării. N-au trecut patru ani de zile şi România este la 62 de miliarde. Şi vor mai intra încă 13 minim miliarde de euro în următorii doi ani de zile", a completat Vâlcov.

Consilierul a mai precizat că, în momentul de faţă, PIB-ul României ar fi de 203 miliarde de euro, comparativ cu PIB-ul României din 2016, de 170 de miliarde de euro.

În plus, Darius Vâlcov a precizat şi o rată de aplicare a programului de guvernare de 42%. "Trebuie să anunţ, dacă este corect ceea ce spun, că urmează perioadă cea mai importantă şi să spunem aşa, explozivă în ceea ce priveşte implementare programului de guvernare", a completat acesta.

Darius Vâlcov a mai precizat şi că modelele luate pentru realizarea programului de guvernare au fost programele utilizate în Irlanda şi Danemarca, precum şi faptul că a avut un rol esenţial în conceperea lui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici