STUDIU  Democraţia în pandemie. Europa de Est a înregistrat încălcări majore ale libertăţilor. România, excepţia din regiune

  • Institutul Varieties of Democracy (V-Dem) a realizat o analiză a respectării standardelor democratice în pandemie.
  • Analiza relevă încălcări pe scară largă ale libertăţilor democratice internaţionale, ca răspuns la pandemie.
  • La nivelul României, au fost remarcate foarte puţine măsuri, în comparaţie cu restul ţărilor din Europa de Est.
8365 afișări
Imaginea articolului Democraţia în pandemie. Europa de Est a înregistrat încălcări majore ale libertăţilor. România, excepţia din regiune

Democraţia în pandemie. Europa de Est a înregistrat încălcări majore ale libertăţilor. România, excepţia din regiune

Abordarea politică faţă de pandemia de coronavirus a împărţit Europa în liniile de est şi vest. Potrivit cercetărilor efectuate de Institutul Varieties of Democracy (V-Dem), cinci din cele 18 ţări est-europene au înregistrat încălcări majore ale libertăţilor democratice internaţionale din martie 2020 şi până în iunie 2021. La colţul opus, în vestul Europei, în niciuna dintre cele 12 ţări nu s-au înregistrat astfel de probleme. 

Cercetările arată, de asemenea, că ţările din estul Europei au recurs de mai multe ori la dezinformare şi măsuri discriminatorii, de cele mai multe ori mass-media fiind cea care a fost restricţionată.

Cele mai grave încălcări au fost observate în Serbia care a înregistrat un scor de trei ori mai mare decât media europeană. În timpul unui regim special implementat în stare de urgenţă, refugiaţii, migranţii şi solicitanţii de azil din Serbia au fost vizaţi selectiv şi puşi în carantină strictă 24 de ore, fiind permanent controlaţi de armată. Acestora li s-a interzis să părăsească centrele de carantinare, iar personalul de asistenţă a fost împiedicat să îi viziteze, notează The Guardian.

Belgia a fost singura ţară din vestul Europei în care au avut loc abateri moderate. Ţara a înregistrat doar câteva practici abuzive ale poliţiei ce au afectat comunităţile etnice minoritare.

În ceea ce priveşte situaţia de la noi, România ocupă o poziţie favorabilă, fiind pe aceeaşi poziţie cu Franţa, Norvegia sau Olanda, toate ţări din partea de vest a Europei. Conform cercetării, au existat câteva încălcări ale libertăţii presei, dar şi unele abuzuri din partea forţelor de ordine. Toate acestea, însă, în procente destul de mici.

Studiul mai scoate în evidenţă că, de când a fost depistat primul caz de COVID-19 pe teritoriul României, nu a existat nicio măsură discriminatorie implementantă, nu am fost victimele unor campanii de dezinformare din partea autorităţilor şi nici nu am avut acces la o legislaţie limitată care să încalce drepturile cetăţenilor.

Printre ţările în care nu a existat nicio încălcare a standardelor democratice în perioada pandemiei se numără Germania, Elveţia, Austria, Danemarca, Finlanda, Irlanda şi Portugalia.

Autor: Cezara Mîndrescu

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici