Deputat PNL: Ministrul Energiei să explice acordul cu chinezii pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Virgil Popescu îi cere ministrului Energiei Anton Anton să dea explicaţii cu privire la Acordul Investitorilor pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă cu chinezii de la China General Nuclear Power care va fi semnat pe 9 mai, de Ziua Europei, când va avea loc şi Summitul UE de la Sibiu.

339 afișări
Imaginea articolului Deputat PNL: Ministrul Energiei să explice acordul cu chinezii pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Deputat PNL: Ministrul Energiei să explice acordul cu chinezii pentru unităţile 3, 4 de la Cernavodă

„Ministrul Energiei se pregăteşte să «năşească» Acordul Investitorilor pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă cu chinezii de la China General Nuclear Power, pe 9 mai, exact de Ziua Europei, în paralel cu summit-ul UE de la Sibiu. Cum nu cred în coincidenţe, atrag atenţia ministrului Anton Anton că un subiect aşa sensibil, ca al energiei nucleare, nu trebuie politizat”, a afirmat Virgil Popescu, prinr-un comunicat de presă al Camerei Deputaţilor remis, joi, MEDIAFAX.

Deputatul PNL îi cere ministrului Anton să spună, printre altele dacă Acordul implică exclusivitate pentru compania chineză în ceea ce priveşte construirea reactoarelor. De asemenea liberalul îl întreabă pe ministrul ALDE dacă a luat în calcul acuzaţiile de spionaj, apărute în presa americană şi europeană, la adresa China General Nuclear Power, din perspectiva riscurilor acestei asocieri a României care este parteneric strategic al SUA.

„Domnule ministru, înainte de semnarea acestui acord cred că ar trebui să ne răspundeţi la mai multe întrebări:

1. Data de 9 mai a fost aleasă la întâmplare sau doriţi să marcaţi simbolic semnarea acestui acord?

2. Acordul Investitorilor presupune ca asocierea de proiect ce va fi înfiinţată să aibă exclusivitate în construirea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă? Adică, cu alte cuvinte, ne leagă de mâini şi de picioare în relaţia cu CGN, devenind astfel dependenţi de finanţarea chinezilor? Au exclusivitate la livrarea de echipamente?

3. Aţi evaluat şi alte posibilităţi de construire a acestor unităţi, luând în calcul modelul de realizare al unităţilor 1 şi 2?

4. Ţinând cont de faptul că România are un Parteneriat Strategic cu SUA, iar presa europeană şi americană abundă de informaţii cu privire la acuzarea companiei chinezesti CGN de spionaj pe teritoriul american, aţi evaluat din această perspectivă riscurile acestei asocieri?”, a conchis Popescu.

România va face în curând un pas major în colaborarea cu China, dacă informaţii legate de semnarea, în prima decadă a lunii mai, a acordului între Nuclearelectrica şi China General Nuclear Corporation, privind realizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, o investiţie de circa 6 miliarde de euro, se vor confirma.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici