Deputaţii au aprobat înfiinţarea unei comisii de anchetă în cazul Elenei Udrea

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, luni seară, cu 103 voturi "pentru", hotărârea privind înfiinţarea unei comisii de anchetă în cazul ministrului Turismului Elena Udrea, din comisie făcând parte doar deputaţii PSD, PNL şi UDMR.

27 afișări
Imaginea articolului Deputaţii au aprobat înfiinţarea unei comisii de anchetă în cazul Elenei Udrea

Deputaţii au aprobat înfiinţarea unei comisii de anchetă în cazul Elenei Udrea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Hotărârea a fost adoptată cu 103 voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" şi nicio abţinere.

În sală au fost prezenţi 64 de deputaţi PDL, plus 4 deputaţi de la minorităţi, care nu şi-au exprimat votul, dar au asigurat cvorumul de şedinţă.

Din comisia de anchetă vor face parte deputaţii PSD Aura Vasile, Robert Negoiţă, Vasile Bleotu, Dumitru Chiriţă şi Nicolae Bănicioiu, liberalii Ludovic Orban, Claudiu Ţaga şi Adriana Săftoiu, precum şi deputatul Lakatos Peter, desemnat de grupul UDMR.

Grupurile parlamentare ale PDL şi ale minorităţilor naţionale nu au desemnat membri pentru comisia de anchetă în cazul Udrea.

Hotărârea Camerei Deputaţilor vine după ce PNL şi PSD au solicitat înfiinţarea unei comisii de anchetă care să verifice legalitatea cheltuirii banilor publici la Ministerul Turismului, precum şi a modului în care s-au încheiat şi derulat contractele de publicitate privind promovarea turismului.

În cererea comună PSD şi a PNL, semnată de liderii grupurilor parlamenatre ale PSD şi PNL Viroel Hrebenciuc şi Călin Popescu Tăriceanu, depusă la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, se arată că, deşi ministrul Elena Udrea "se plângea", la începutul acestui an, că "deţine un buget mic" şi un buget limitat pentru publicitate, după şase luni se constată "un dezmăţ pe bani publici prin alocarea unor fonduri impresionante pentru programe a căror obiective nu vizează în niciun caz interesul naţional".

"Astfel, constatăm că Ministerul Turismului a derulat o serie de campanii şi programe, care s-au desfăşurat total netransparent şi ale căror detalii tehnice au devenit cunoscute opinie publice, doar în urma unor presiuni mediatice. Ministrul Turismului Elena Udrea a girat aceste acţiuni aparent în folosul turismului românesc, risipind sume importante din banii publici pentru promovarea propriei imagini, în condiţiile în care România trece printr-o perioadă de criză economică", se arată în solicitarea PNL şi a PSD.

Liderii celor două grupuri parlamenatare din Cameră consideră că "alocarea cu mare lejeritate de către Ministrul Turismului a milioane de euro din bugetul de austeritate al acestui Guvern arată lipsa de interes pentru problemele reale cu care se confruntă românii, demers ce conduce la transformarea turismului în prioriate naţională, în condiţiile în care deomenii precum educaţia, sănătatea, agricultura sau investiţiile în infrastructură au fost abandonate complet".

"În acest sens, ministerul condus de doamna Elena Udrea a încheiat o serie de contracte, prin negociere directă sau prin indicarea clară a beneficiarului, astfel ridicând o serie de semne de întrebare în legătură cu legalitatea acestor acte", au apreciat PSD şi PNL.

În cazul în care se va decide înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă în cazul Udrea, această comisie ar trebui să se ocupe de verficarea modului de cheltuire a banilor publici destinaţi pentru campania de promovare "Romania, Land of Choice", pentru programul "De Paşte în Bucovina" sau modul în care a fost atribuit contractul pentru organizarea evenimentului "Lumină la malul mării", precum şi modul în care au fost chetuiţi banii publici pentru desfăşurarea concertului susţinut de Goran Bregovici şi Wedding Funeral Orchestra în staţiunea Mamaia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici