Deputaţii au menţinut pragul electoral de 5% sau şase mandate de deputat şi trei de senator

Deputaţii au menţinut, marţi, la dezbaterile pe articole asupra legii privind introducerea votului uninominal, pragul electoral la 5% sau şase mandate de deputat şi trei de senator.

27 afișări
Imaginea articolului Deputaţii au menţinut pragul electoral de 5% sau şase mandate de deputat şi trei de senator

Deputaţii au menţinut pragul electoral de 5% sau şase mandate de deputat şi trei de senator

Deputaţii au respins amendamentul formulat de UDMR, susţinut şi de PC, care prevedea ca prag alternativ câştigarea a patru mandate de deputat şi două de senator.

Pragul electoral va fi de 5% pentru Camera Deputaţilor şi Senat sau, alternativ, pentru formaţiunile care nu au obţinut acest prag la nivel naţional, câştigarea a şase colegii la Camera Deputaţilor şi trei la Senat.

Deputatul UDMR Marton Arpad propusese ca pragul alternativ să fie câştigarea a patru colegii la Cameră şi două la Senat, susţinând că pentru câştigarea a şase plus trei mandate ar fi nevoie de aproximativ 85% din voturile minorităţii maghiare.

Amendamentul UDMR a fost respins de deputaţi, în favoarea propunerii Uniunii votând doar 37 de deputaţi.

Deputaţii PSD au respins propunerea UDMR, susţinând că scăderea pragului electoral ar favoriza intrarea în Parlament a prea multor partide şi ar duce la dificultatea formării unor grupuri parlamentare.

Marton Arpad a susţinut, în plen, că menţinerea pragului electoral la şase mandate de deputat şi trei de senator va crea o problemă Uniunii, dar şi ceilalţi parlamentari vor avea o problemă de rezolvat dacă UDMR nu va mai face parte din viitorul Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici