Deputaţii dezbat legea privind introducerea votului uninominal

Deputaţii au început, marţi dimineaţă, dezbaterile la proiectul de lege care prevede introducerea votului uninominal pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului.

15 afișări
Imaginea articolului Deputaţii dezbat legea privind introducerea votului uninominal

Deputaţii dezbat legea privind introducerea votului uninominal

PRM este singura formaţiune care s-a pronunţat împotriva legii uninominalului.

Membrii Comisiei de cod electoral, întruniţi săptămâna trecută, au stabilit ca pragul electoral, în cazul votului uninominal, pentru intrarea partidelor în Parlament, să fie de cinci la sută sau obţinerea numărului cel mai mare de voturi în şase colegii pentru Camera Deputaţilor şi în trei colegii pentru Senat.

Comisia de cod electoral a mai stabilit ca pragul electoral pentru alianţele politice să fie stabilit după formula "5+3+1+1", adică maximum 10 la sută. Astfel, pentru o alianţă formată din două partide pragul este de opt la sută, pentru cele formate din trei partide de nouă la sută, iar pentru cele alcătuite din patru sau mai multe formaţiuni de 10 la sută.

Membrii Comisiei de cod electoral au fost de acord, în unanimitate, că legea votului uninominal va trebui să respecte ca principii votul uninominal într-un singur tur de scrutin, depunerea unei singure candidaturi din partea partidelor într-un colegiu uninominal şi redistribuirea proporţională a mandatelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici