Deputatul PNL: Propun înfiinţarea unei "agora" în oraşe, unde cetăţenii să-şi poată spune păsurile

Deputatul PNL Horea Uioreanu va propune un proiect legislativ privind înfiinţarea în fiecare oraş a câte unei "agora", ca loc în care fiecare cetăţean să poată să-şi spună păsurile, fără să fie nevoie de autorizaţie.

253 afișări
Imaginea articolului Deputatul PNL: Propun înfiinţarea unei "agora" în oraşe, unde cetăţenii să-şi poată spune păsurile

Deputatul PNL: Propun înfiinţarea unei "agora" în oraşe, unde cetăţenii să-şi poată spune păsurile (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de deputatul liberal, înfiinţarea unor asemenea locuri în oraşe este necesară, având în vedere faptul că birocraţia îşi spune cuvântul şi în ceea priveşte autorizarea manifestaţiilor de stradă.

"Manifestaţiile de stradă din ultimele zile au relevat faptul că românii îşi recapătă spiritul civic, iar strada s-a transformat în tribună. Pentru că dreptul la opinie şi libera exprimare sunt garantate prin Constituţie, propun înfiinţarea în fiecare oraş a unei «agora», loc în care fiecare cetăţean al acestei ţări să poată să-şi spună păsurile fără să fie nevoie de autorizaţie. Înfiinţarea unor asemenea locuri este absolut necesară, mai ales având în vedere faptul că birocraţia îşi spune cuvântul şi în ceea priveşte autorizarea manifestaţiilor de stradă. Pe de altă parte, la ora actuală, mitingurile spontane sunt total în afara legii, ceea ce duce la îngrădirea unui drept fundamental, cel de exprimare", se arată în comunicat.

Uioreanu a arătat că amenajarea şi stabilirea prin lege a locurilor în care cetăţenii pot să se adune şi să-şi susţină punctele de vedere "ar fi o dovadă de democraţie şi ar elimina, pe viitor, posibilitatea ca românii să fie pedepsiţi şi amendaţi pentru că au curaj şi opinii".

"Aceste locuri de întâlnire au existat încă din antichitate, grecii aveau agora, romanii forul, pieţele publice fiind locurile în care cetăţenii puteau să se adune şi să dezbată problemele de actualitate. Legiferarea acestor «agora» şi stabilirea exactă a locaţiilor, în pieţe din centrele urbane, ar permite desfăşurarea adunărilor publice spontane fără a mai perturba traficul", a explicat deputatul PNL.

Horea Uioreanu a subliniat că la începutul sesiunii parlamentare viitoare va cere sprijinul colegilor din USL pentru promovarea acestei iniţiative şi speră ca până la luna mai aceasta să fie adoptată.

"Sunt convins că această iniţiativă va fi agreată şi de parlamentarii puterii, deoarece nu pot să se declare împotriva dreptului la opinie şi asociere", a conchis Uioreanu.

În ultimele zile, mai multe mitinguri au avut loc pentru susţinerea doctorului Raed Arafat care şi-a dat demisia din funcţia de subsecretar de stat în Mnisterul Sănătăţii nemulţumit de proiectul Legii Sănătăţii şi ca urmare a unor divergenţe cu preşedintele Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici