Diaconescu: Avem un procent ridicat de certitudine privind intrarea în Schengen în 2012

Ministrul demis al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, vineri, că România a ajuns într-un "punct destul de avansat, cu un procent destul de ridicat de certitudine", în privinţa aderării la Schengen în acest an, însă eforturile trebuie continuate de succesorul său.

229 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: Avem un procent ridicat de certitudine privind intrarea în Schengen în 2012

Diaconescu: Avem un procent ridicat de certitudine privind intrarea în Schengen în 2012

"Din acest punct de vedere, prin eforturile tuturor, am ajuns la un punct destul de avansat, cu un procent destul de ridicat de certitudine în ceea ce priveşte intrarea României în Schengen în acest an. Eforturile, însă, trebuie continuate", a spus Diaconescu în conferinţa sa de bilanţ.

El a avertizat că o eventuală schimbare de către Guvernul Ponta a secretarilor de stat din MAE cu expertiză în afacerile europene, cum ar fi Luminiţa Odobescu şi Bogdan Aurescu, precum şi a ambasadorilor români din capitalele importante ale statelor UE, va "garanta aproape sigur" insuccesul în atingerea acestui obiectiv.

El a adăugat că optimismul său privind aderarea României la Schengen în acest an se bazează pe situaţia din acest moment şi pe convingerea că mandatul succesorului său, Andrei Marga, "va fi îndeplinit mult mai bine" decât al său.

Diaconescu a arătat că în perioada mandatului său s-a ajuns într-un stadiu "pozitiv" al dialogului cu Olanda pe această temă, amintind că MAE de la Haga şi-a păstrat intenţia, şi după schimbarea Cabinetului olandez, de a trimite la Bucureşti în perioada următoare "o delegaţie reprezentativă pentru a avea un dialog aplicat".

De asemenea, Diaconescu a subliniat că instabilitatea politică de la Bucureşti nu trebuie să genereze o "fragilitate a mesajului" României privind Schengen.

El a amintit şi de faptul că Olanda aşteaptă adoptarea în Parlamentul României a unei strategii anticorupţie, ceea ce nu ar trebui să fie o dificultate pentru noua majoritate, dar ar fi un "semnal politic extern" important.

Ministrul de Externe a mai arătat că în 2012 MAE are responsabilitate şi în atingerea obiectivului ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie.

"România anului 2012 este alta decât România anului 2007. Criteriile privind funcţionarea sistemului judiciar şi a statului de drept sunt îndeplinite. Din acest punct de vedere, această monitorizare aplicată României, oarecum nediferenţiat, nu mai este în acest moment adecvată statutului de stat demn şi democratic pe care l-am dobândit prin eforturile noastre, ale tuturor. Din această perspectivă, eforturile conjugate ale mai multor instituţii româneşti trebuie să asigure, pe nivelul de predictibilitate şi credibilitate la care mă refeream, eliminarea MCV", a spus Diaconescu.

El a mai arătat că noua conducere a MAE va avea de îndeplinit şi alte proiecte importante, cum ar fi cooperarea în grupul de lucru româno-american, a cărui înfiinţare a fost stabilită cu secretarul de stat Hillary Clinton, privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA, dar şi finalizarea şi concretizarea parteneriatului cu India, în prezent fiind redactată declaraţia comună de parteneriat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici