Dinescu i-a spus premierului Tăriceanu că a venit la "parastasul" CNSAS

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a ajuns la sediul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, pentru a discuta cu reprezentanţii instituţiei despre situaţia creată în urma deciziei Curţii Constituţionale (CC) prin care Legea CNSAS a fost considerată drept neconstituţională.

1 afișare
Imaginea articolului Dinescu i-a spus premierului Tăriceanu că a venit la "parastasul" CNSAS

Tăriceanu a ajuns la sediul CNSAS pentru a discuta cu reprezentanţii instituţiei despre decizia CC

Mircea Dinescu, membru în Colegiul CNSAS, i-a spus premierului Călin Popescu Tăriceanu, la sediul Consiliului, că regretă faptul că prima vizită a unui demnitar la noul sediu al instituţiei reprezintă nu botezul, ci "parastasul" CNSAS.

"În loc de botez, aşa cum era normal, s-a venit chiar la parastasul Consiliului. Când este inaugurat un vapor, se sparge o sticlă de şampanie, iar vaporul porneşte în larg. Ei bine, vaporul merge acum la fier vechi", a spus Dinescu.

Curtea Constituţională a decis, joi, că Legea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) este neconstituţională, admiţând excepţia ridicată în procesul Dan Voiculescu - CNSAS.

Ca urmare a acestei decizii, mai multe organizaţii nonguvernamentale au cerut, duminică, în Piaţa Universităţii, revocarea judecătorilor Curţii Constituţionale ca urmare a deciziei privind neconstituţionalitatea funcţionării CNSAS, la opt ani de la adoptarea Legii 187/1999, precum şi revocarea Avocatului Poporului care nu a reprezentat interesele poporului în acest caz.

Liderul liberal, premierul Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă, la Braşov, că PNL îşi va asuma răspunderea pentru "scoaterea din impas" a CNSAS, menţionând că a decis deja formarea unui grup de lucru, din care vor face parte Stejărel Olaru şi Marius Oprea, pentru a găsi suportul legal în acest sens.

"Împreună cu colegii mei am concluzionat că avem o responsabilitate majoră ca partid pentru a scoate din impas CNSAS. Considerăm că avem obligaţia şi pârghiile necesare să asigurăm existenţa şi funcţionarea unei structuri a CNSAS-ului, care să permită accesul fiecărei persoane la propriul dosar, care să permită continuarea procesului de deconspirare a fostei Securităţi şi care să aibă rolul de a păstra acest fond arhivistic extraordinar", a declarat Tăriceanu, la finele întâlnirii conducerii PNL cu grupurile parlamentare ale formaţiunii.

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat că Executivul va lua măsurile necesare pentru conservarea arhivelor şi a locurilor de muncă de la CNSAS, asigurându-i pe cercetătorii acestei instituţii că nu vor rămâne în stradă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici