Dispută EBA-Andreea Vass cu o zi înainte ca grupul PPE din PE să-şi aleagă conducerea şi membrii

Un mail al eurodeputatului ungar Surjan Laszlo în care acesta pune sub semnul întrebării admiterea Elenei Băsescu în grupul PPE din PE provoacă o dispută între fiica şefului statului şi fosta consilieră a lui Theodor Stolojan, Andreea Vas, cu o zi înaintea acceptării candidaturilor şi adeziunilor.

25 afișări
Imaginea articolului Dispută EBA-Andreea Vass cu o zi înainte ca grupul PPE din PE să-şi aleagă conducerea şi membrii

Dispută EBA-Andreea Vass cu o zi înainte ca grupul PPE din PE să-şi aleagă conducerea şi membrii (Imagine: Sebastian Tătaru/Mediafax Foto)

"Este în interesul nostru să acordăm calitatea de membru unor indivizi care - pe baza fostului lor traseu profesional, a convingerilor, a declaraţiilor - ar diviza cu uşurinţă unitatea grupului politic? Este în interesul nostru să acceptăm cererea cuiva care a fost respins de partidul relevant de pe lista sa de candidaturi şi care apoi a candidat independent la alegeri, prin acest gest periclitând în mod evident şansele unui bun rezultat la alegeri pentru partidul membru al grupului nostru? Putem să ne aşteptăm la o adevărată muncă de echipă din partea unui astfel de membru? Este în interesul nostru să primim în rândurile noastre pe cineva care a dat declaraţii ambigue şi chiar contradictorii cu privire la liberalizarea drogurilor?", întreabă Surjan, într-o scrisoare trimisă, la finele săptămânii trecute, eurodeputaţilor din grupul popular.

"Este acceptabil pentru noi cineva care câştigă alegerile doar pe baza reputaţiei numelui de familie? Susţinem nepotismul? Au existat motive acceptabile pentru care solicitantul nu a câştigat un mandat sub sigla partidului membru al grupului nostru? Care este adevărata motivaţie pentru care solicitantul doreşte să ni se alăture? Noi suntem cel mai mare grup din Parlament. O bucăţică mică dintr-un tort mare este categoric mai mare decât o bucăţică mai mare dintr-o prăjitură mai mică. Este aceasta o motivaţie acceptabilă?", adaugă el.

"Pe baza acestor întrebări, veţi bănui probabil că scrisoarea a fost motivată de cererea domnişoarei Elena Băsescu. Nu este exact aşa. Am nevoie de garanţii şi răspunsuri la aceste întrebări în toate cazurile. Vreau să fiu sigur că orice nou coleg este pregătit pentru munca în echipă şi că, oricine se alătură grupului, el sau ea, acceptă şi urmează valorile noastre iar opiniile lui sau ale ei nu se vor schimba la fiecare două luni", se mai arată în scrisoare.

Surjan Laszlo susţine de asemenea că grupul ar trebui să ştie opinia partidelor membre din ţările solicitanţilor iar aceştia, "după o evaluare matură", ar trebui să voteze separat în legătură cu fiecare cerere de aplicare. "După examinarea corespunzătoare a expresiei lor de voinţă de a ni se alătura, toţi aplicanţii, domnişoara Elena Băsescu şi alţii, vor fi bunii noştri colegi şi prieteni", conchide Surjan Laszlo.

Elena Băsescu a declarat, pentru ediţia de luni a ziarului Cotidianul, că mesajul europarlamentarului ungur este "o răzbunare a faptului că domnişoara Vass nu a prins un loc eligibil".

"Nu mă îngrijorează această scrisoare deoarece ea vine ca urmare a unei prietenii între domnişoara Vass şi acest domn deputat maghiar, cei doi cunoscându-se de pe vremea când lucrau în Comisia de bugete a PE. O văd pur şi simplu ca pe o răzbunare a faptului că domnişoara Vass nu a prins un loc eligibil şi doresc să precizez că ar fi fost imposibil ca eu să am o asemenea influenţă şi putere, atâta timp cât eu activez în cadrul organizaţiei de tineret şi nu am nicio altă legătură cu seniorii partidului. Plasarea domnişoarei Vass pe un loc neeligibil a avut legătură probabil cu faptul că aceasta a atacat o parte din membrii partidului şi nu a avut susţinerea niciunei organizaţii", a declarat pentru Cotidianul, Elena Băsescu.

Andreea Vass se declară, luni, pe blogul personal, uimită să citească "o astfel de declaraţie" şi susţine că "cineva o informează total eronat pe domnişoara Elena Băsescu".

"Dacă am ceva de spus o fac direct şi transparent, ca până acum. Nu am nevoie de intermediari. De pildă, sunt uimită să citesc o astfel de declaraţie şi nu pot să o interpretez altfel decât că cineva o informează total eronat pe domnişoara Elena Băsescu. Cu atât mai mult cu cât nu am atacat pe nimeni din partid şi au văzut cu toţii că atât Preşedintele, cât şi EBA, în calitatea sa de candidat independent, au declarat public, în variate forme, ceea ce menţionam şi eu într-un vechi comentariu de pe blog, care a stârnit nemulţumirea colegilor: «Cred că prezenţa ei pe listele PDL poate aduce prejudicii atât Preşedintelui, cât şi partidului»", scrie Vass.

Ea susţine că nu a fost la Parlamentul European săptămâna trecută şi nu a primit mail de la deputatul ungar Surjan.

"Acum lucrez la Guvernul României. Nu sunt prietenă cu domnul deputat maghiar. Dacă am fi fost prieteni primul lucru pe care i l-aş fi recomandat ar fi fost să intervină pe lângă eurodeputatii UDMR pentru a nu mai solicita autonomia regiunilor cu populaţie de etnie prepoderent maghiară din România", scrie Vass.

Ea adaugă că nu l-a contactat niciodată pe Surjan, nici măcar în cadrul PE şi că nu a fost colegă cu acesta în Comisia de Bugete.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici