Donald Trump, în Polonia: SUA susţin cu fermitate Articolul 5, angajamentul reciproc de apărare

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi, în cadrul unui discurs public la Varşovia, că statele membre NATO trebuie să "susţină cu fermitate" Articolul 5 privind angajamentul comun de apărare, iar Polonia este un exemplu pozitiv în acest sens, relatează site-ul CBS News.

855 afișări
Imaginea articolului Donald Trump, în Polonia: SUA susţin cu fermitate Articolul 5, angajamentul reciproc de apărare

Iohannis, la Varşovia: Trump a reiterat faptul că Articolul 5 va fi respectat de SUA

"Administraţia mea le-a cerut tuturor membrilor NATO să-şi îndeplinească în sfârşit obligaţiile financiare în mod corect. Ca rezultat al acestei insistenţe, miliarde de dolari au început să se îndrepte către NATO, oamenii sunt şocaţi. SUA au demonstrat nu doar prin vorbe, dar şi prin acţiuni, că susţinem cu fermitate Articolul 5, angajamentul reciproc de apărare", a declarat Trump.

Liderul de la Casa Albă a lăudat Polonia pentru angajamentele în cadrul NATO, de a aloca 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare.

"Exemplul stabilit de Polonia este cu adevărat magnific. Acum, Polonia este unul dintre cei mai devotaţi membri ai NATO şi a ocupat locul de naţiune puternică şi liberă în Europa. O Europă puternică este o binecuvântare pentru Occident şi pentru lume", a declarat Donald Trump.

Preşedintele american a subliniat că pentru extinderea apărării în ţările occidentale este necesar un angajament de voinţă, nu doar de bani.

"Cuvintele sunt uşoare, dar acţiunile contează. Pentru protecţie, toată lumea trebuie să ştie că Europa trebuie să facă mai mult. Suntem motivaţi să protejăm civilizaţia în faţa celor care vor să o submineze şi să o distrugă? Putem avea cele mai mari economii şi cele mai puternice arme, dar dacă nu avem familii şi valori puternice atunci vom fi vulnerabili şi nu vom supravieţui", a mai spus Trump.

Donald Trump s-a adresat mulţimii cu îndemnul să "lupte toţi precum polonezii" şi a transmis că "libertatea, civilizaţia şi supravieţuirea depind de aceste legături istorice culturale şi de memorie, iar Polonia este în inimile noastre".

Iohannis, la Varşovia: Trump a reiterat faptul că Articolul 5 va fi respectat de SUA

”Am avut o sesiune dedicată relaţiei transatlantice, foarte bună şi constructivă. (...) Conţinutul discursului principal al preşedintelui Trump a fost foarte bun. A reiterat faptul că articolul 5 este evident foarte important şi va fi întru totul respectat de Statele Unite. Este articolul din contractul NATO, dacă pot să mă exprim aşa, care garantează că orice ţară sprijină orice altă ţară dacă este nevoie”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele SUA Donald Trump a declarat pentru prima dată că SUA vor respecta articolul 5 atunci când a fost întrebat, în cadrul conferinţei de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis.

”Cu siguranţă suntem acolo să protejăm şi acesta este unul dintre motivele pentru care vreau ca oamenii să se asigure că avem resursele şi forţa necesare, plătind banii care sunt necesari pentru a avea acele resurse. Dar da, suntem angajaţi în a aplica articolul 5”, a răspuns preşedintele SUA Donald Trump.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici