Editorial Cristian Hostiuc: Mai bine nu se publica discuţia de la Cotroceni pe tema CAS

După întâlnirea de la Cotroceni pe tema reducerii CAS şi pentru a dovedi că a avut un limbaj cuviincios faţă de ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, preşedintele Traian Băsescu a făcut publică înregistrarea discuţiilor cu premierul şi şeful Finanţelor.

2108 afișări
Imaginea articolului Editorial Cristian Hostiuc: Mai bine nu se publica discuţia de la Cotroceni pe tema CAS

Editorial Cristian Hostiuc: Mai bine nu se publica discuţia de la Cotroceni pe tema CAS

Mai bine nu le făcea pentru că rar am văzut o asemenea discuţie economică superficială pe tema reducerii unor taxe care influenţează fluxurile de cash, bilanţul companiilor şi veniturile angajaţilor. Plus că la discuţii ar fi trebuit să participe în primul rând reprezentanţii mediului de afaceri şi a celui de cercetare economică.

Aşa cum a arătat conversaţia în trei, atât ministrul Finanţelor, cât şi premierul, sunt total nepregătiţi să explice influenţa reducerii CAS în economie şi apoi în bugetul de stat. Şi gândiţi-vă că cei doi au în subordine institute de analiză şi mii de oameni care ar trebui să facă analize de impact până la ultima zecimală.

De asemenea, cu toate că nu este obligaţia lui, preşedintele României ar fi trebuit să vină cu propriile analize economice, care să fie mai puternice, mai consistente şi mai justificative, ca să demonstreze că premierul şi ministrul Finanţelor greşesc. În echipa preşedintelui şi la discuţia de la Cotroceni s-a aflat un fost ministru de Finanţe, Bogdan Drăgoi.

Orice reducere a CAS, orice reducere a impozitului pe forţa de muncă sau pe taxele plătite de companii este bună pentru economie şi pentru mediul de business. Atât preşedintele, cât şi premierul trebuie să fie de aceeaşi parte a baricadei când este vorba de economie, de creştere, de investiţii, de locuri de muncă. Dacă echipa de la palatul Victoria nu are toate datele, echipa de la Cotroceni ar fi trebuit să vină ea cu datele şi să vadă împreună cum pot face să se întâmple reducerile de taxe şi impozite.

Poate că 5 punce procentuale din CAS, ceea ce înseamnă cinci miliarde de lei pe an, nu pot fi acoperite imediat. Dar poate o scădere de trei puncte poate fi acoperită, fără să se mărească sau să se introducă alte taxe. Poate se găsesc soluţii pentru o reducere şi mai mare de 5%.

Dar niciuna dintre părţi nu vine cu cifre consistente pe masă, nici ministrul Finanţelor, nici premierul, nici preşedintele nu pot susţine cu cifre o reducere sau alta. Asta este problema întregii administraţii politice a României, nu au cifre în spate, iar toate deciziile se iau din vorbe de care beneficiază sau le plăteşte altcineva.  A se vedea şi modificările la Codul Fiscal, aruncate pe piaţă vineri – creşterea impozitului pe maşini şi pe case - care au fost retrase după nici 24 de ore, pe motiv că guvernul nu le-a luat în discuţie.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici