Europarlamentarul Sogor Csaba şi-a postat pe pagina de Facebook mesajul "Trianon anlajk"

Europarlamentarul UDMR Sogor Csaba şi-a postat pe pagina de Facebook mesajul "Trianon anlajk", el declarând, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că este vorba despre un fel de "unlike" maghiarizat, care se traduce prin "nu-mi place Trianonul".

702 afișări
Imaginea articolului Europarlamentarul Sogor Csaba şi-a postat pe pagina de Facebook mesajul "Trianon anlajk"

Europarlamentarul Sogor Csaba şi-a postat pe pagina de Facebook mesajul "Trianon anlajk" (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Europarlamentarul Sogor Csaba a declarat că mesajul pe care l-a transmis pe pagina de Facebook, "Trianon anlajk" este "un fel de "unlike" maghiarizat şi înseamnă "Nu-mi place Trianonul", cu referire la Tratatul de pace semnat în 4 iunie 1920 de Ungaria.

"Mesajul este «Nu-mi place Trianonul». Am mai postat pe site şi informaţii referitoare la cât a pierdut din teritoriu şi populaţie Ungaria prin acel tratat, semnat în 4 iunie 1920 la Trianon, la 16.32 ora Ungariei, la noi 17.32", a spus Sogor Csaba.

Pe pagina de Facebook a lui Sogor Csaba mai scrie: "Ca parte a tratatelor de pace care au încheiat primul război mondial, puterile câştigătoare au constrâns delegaţia ungară să semneze un dictat nemaiîntâlnit, iar acesta a fost semnat în 4 iunie 1920, la 17.32, ora din Transilvania. Cu acest tratat teritoriul Ungariei a scăzut de la 282.870 de kilometri pătraţi la 92.607 kilometri pătraţi, iar populatia de la 18,2 milioane la 7,6 milioane. Prin această decizie, 3,3 milioane de maghiari au ajuns în minoritate. De-a lungul formării naţiunilor moderne, istoria nu a dat până acum alt exemplu, când voinţa unei naţiuni să fie desconsiderată în asemenea măsura. Eu în 4 iunie îmi amintesc de acest lucru. Pentru fondarea viitorului nostru putem primi forţă din trecutul nostru comun şi învăţămintele istoriei. Dacă simţi şi tu la fel, pune lângă poza ta de profil steagul maghiar, să vadă toată lumea că nu am uitat de 4 iunie".

Preşedintele Tineretului Social Democrat din România, Nicolae Bănicioiu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că mesajul lui Sogor Csaba este "aberant" şi că împotriva europarlamentarului UDMR ar trebui să fie luate măsuri.

"E un mesaj aberant, e părerea lui, nici măcar n-am ce să comentez aici. Aştept ca cei de la PDL să aibă o reacţie şi să-i ceară partenerului de guvernare, UDMR, ori să-l dea afară ori să ia măsuri împotriva domniei sale. Mie mi se pare o prostie ce spune el acolo", a spus Bănicioiu.

Preşedintele TSD a afirmat că politicienii maghiari "se agită în ultimul timp pe astfel de subiecte", iar faptul că declaraţiile devin "războinice" şi "neprotocolare" arată cedarea premierului Emil Boc, care "este dispus să accepte orice".

La rândul său, preşedintele PSD Mureş, Alexandru Petru Frătean, a spus că nu respectă părerea lui Sogor Csaba şi s-a declarat curios dacă UDMR va lua vreo măsură împotriva acestuia.

Tratatul semnat în 4 iunie 1920 la Grand Palace de Trianon de la Versailles, (Franţa), după primul război mondial, consfinţea unirea Transilvaniei şi Banatului cu România. În urma aceluiaşi act, Slovacia şi Rutenia au revenit Cehoslovaciei, Burgenlandul - Austriei, iar Croaţia şi Slavonia - Iugoslaviei. Tratatul a fost semnat de 23 de state. Din Europa, semnatarele au fost, de o parte Ungaria, iar de cealaltă statele Antantei, printre care România şi cele trei state noi: Polonia, Cehoslovacia şi Iugoslavia (la vremea respectivă regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici