Prima pagină » Politic » Florin Cîțu, reacție după decizia S&P: Ca un student mândru că n-a fost exmatriculat după ce a picat toate examenele

Florin Cîțu, reacție după decizia S&P: Ca un student mândru că n-a fost exmatriculat după ce a picat toate examenele

Florin Cîțu critică Guvernul pentru că se laudă că România a evitat retrogradarea la categoria „junk”, deși economia stagnează, iar agenția de rating a redus prognoza de creștere.
Florin Cîțu, reacție după decizia S&P: Ca un student mândru că n-a fost exmatriculat după ce a picat toate examenele
Sursa: Facebook

Guvernul României jubilează că nu a fost retrogradat în categoria „junk” – e ca și cum un student ar fi mândru că n-a fost exmatriculat după ce a picat toate examenele, dar a primit „încă o șansă”, scrie pe Facebook fostul premier Florin Cîțu.

„Kafka la Guvern. Guvernul României jubilează că nu a fost retrogradat în categoria . E ca și cum un student ar fi mândru că n-a fost exmatriculat după ce a picat toate examenele, dar a primit <încă o șansă>. Ce nu spune guvernul: aceeași agenție de rating care ne-a menținut la limită a redus brutal prognoza de creștere economică de la un modest 1,8% la 0,3%. Al doilea an de stagnare în cel mai fericit caz. Recesiune în cel mai realist scenariu”, afirmă Florin Cîțu.

El spune că o guvernare în interesul cetățenilor ar lupta pentru creștere economică reală, nu pentru a evita retrogradarea într-un pericol pe care tot ea l-a creat.

„Dar într-un decor tipic kafkian, ținta nu mai e bunăstarea românilor, ci menținerea aparențelor în fața agențiilor de rating. P.S. La începutul anului am spus clar: bugetul pentru 2025, încă în vigoare, garantează România în în acest an. Oamenii care l-au aprobat și au garantat că ne va duce la un deficit de doar 7% conduc și astăzi România. Acolo sus, la vârf. P.P.S. Agențiile de rating sunt recunoscute pentru reacții întârziate. A fost nevoie ca guvernarea socialistă din 2022–2024 să-și bată joc de buget doi ani la rând pentru ca perspectiva să fie în sfârșit revizuită la negativ. Cel mai probabil, România ajunge în categoria în prima parte a anului viitor, după publicarea deficitului ESA”, încheie Cîțu.

Agenția de rating Standard & Poors a confirmat ratingul de țară pentru România la nivelurile ‘BBB-‘ pentru datorii pe termen lung și ‘A-3’ pentru datorii pe termen scurt, atât în valută, cât și în moneda locală. Astfel, România a evitat retrogradarea în categoria junk, nerecomandată investițiilor.