Florin Cîţu, senator PNL: "Dragnea i-a cerut imperativ lui Cioloş rectificarea; să fie audiat de comisia de anchetă"

Senatorul PNL Florin Cîţu a solicitat, duminică, audierea liderului PSD, Liviu Dragnea, de către Comisia de anchetă a rectificărilor din 2016, el arătând că Dragnea însuşi a cerut guvernului şi premierului Cioloş în mod imperativ rectificare bugetară pentru ministerele Dezvoltării şi Agriculturii.

1682 afișări
Imaginea articolului Florin Cîţu, senator PNL: "Dragnea i-a cerut imperativ lui Cioloş rectificarea; să fie audiat de comisia de anchetă"

Florin Cîţu, senator PNL: "Dragnea i-a cerut imperativ lui Cioloş rectificarea; să fie audiat de comisia de anchetă" (Imagine: Facebook)

Solicitarea senatorului PNL de audiere a lui Dragnea vine în contextul în care chiar liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut în mod expres constituirea unei Comisii de anchetă parlamentară care să ancheteze rectificările bugetare pozitive din 2016, iar lui Cioloş i-a solicitat să răspundă în faţa acestei comisii despre o presupusă "gaură" în buget de aproximativ 10 miliarde de lei.

Cîţu îşi fundamentează acuzaţiile la adresa lui Dragnea prin mai multe citate din declaraţiile publice ale acestuia, precum şi printr-un citat dintr-o declaraţie de pe contul de Facebook al liderului PSD, care în 23 noiembrie 2016, ziua în care a fost prezentată OUG nr.86/23.11.2016, posta următorul mesaj: "Solicit Guvernului să aloce la rectificarea bugetară banii necesari pentru a plăti în avans subvenţiile către fermieri. Este o măsură bună pe care PSD a prevăzut-o în programul de guvernare. Guvernul ZERO are 29 de miliarde necheltuiţi şi aceşti bani ar trebui să meargă către români. Ar fi şi o reparaţie pentru dispreţul cu care tehnocraţii i-au tratat pe fermieri în 2015, întârziind cu 8 luni plata subvenţiilor".

Pe lângă Dragnea, senatorul PNL mai propune audierea lui Vasile Dancu, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a lui Viorel Ştefan, actual ministru de Finanţe şi preşedintele Comisiei de Buget din Camera Deputaţilor, precum şi a lui Dumitru Daniel Botănoiu, secretar de stat în ministerul Agriculturii şi membru PSD.

"Propun audierea la comisiile reunite pentru buget şi finanţe ale Camerei deputaţilor şi a Senatului a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. (...) Liviu Dragnea a cerut Guvernului şi premierului Dacian Cioloş în mod imperativ rectificare bugetară pentru cele două ministere, cel al Dezvoltării şi cel al Agriculturii", a precizat Cîţu într-un material intitulat „Raport asupra rectificărilor bugetare din 2016”, pe care l-a publicat duminică pe blogul său.

El arată că Dragnea trebuie să clarifice dacă a exercitat presiuni asupra premierului Cioloş pentru a se face aceste rectificări în plină campanie electorală şi cu o luna înainte de finalizarea exerciţiului bugetar, dacă era informat în noiembrie 2016, când elabora programul PSD de guvernare, în legătură cu execuţia bugetară şi dacă este conştient de implicaţiile declaraţiilor sale despre o presupusă gaură de 14 miliarde lei din bugetul ţării pentru România pe pieţele internaţionale.

În ceea ce priveşte cererea de audiere a lui Vasile Dâncu, Cîţu menţionează că acesta trebuie să prezinte nota de fundamentare care a stat la baza solicitării rectificării bugetare pentru ministerul pe care îl conducea în noiembrie 2016 şi să prezinte comisiei lista cu proiectele şi primăriile care au primit fonduri în decembrie 2016 din această rectificare.

Referitor la Viorel Ştefan, Cîţu menţioneză că este necesară mărturia acestuia pentru a se vedea dacă ştia în noiembrie 2016 de rectificare şi de ce nu a sesizat atunci problema ridicată acum.

Senatorul liberal mai cere audierea celor doi secretari de stat membri PSD, Daniela Pescaru -Ministerul Finanţelor Publice-Direcţia generală de programare bugetară şi Enache Jiru.
„Este esenţială audierea celor doi pentru că ei au participat şi la elaborarea programului PSD de guvernare şi asta inseamana că domnul Liviu Dragnea avea toate informaţiile despre rectificările bugetare”, a arătat Cîţu.

El a mai solicitat, totodată, şi audierealui Dumitru Daniel Botănoiu, secretar de stat în ministerul Agriculturii şi membru PSD, pentru a prezenţa comisiilor reunite nota de fundamentare care a stat la baza rectificării bugetare din noiembrie 2016 şi prin care s-au plătit în avans subvenţiile pentru fermieri.

"În acelaşi timp domnul Dumitru Daniel Botănoiu trebuie să spună comisiei dacă l-a informat pe domnul Liviu Dragnea de situaţia subvenţiilor pentru fermieri", a mai arătat senatorul liberal în raportul citat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici