Video Gândurile lui Cristoiu: Iohannis e ca un tip care vrea să aibă o amantă. Nu-l interesează referendumul

Ion Cristoiu spune că anunţurile lui Klaus Iohannis privind referendumul sunt o strategie prin care transformă consultarea populară într-un instrument electoral. Jurnalistul a afirmat, la emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”, că întrebarea va fi "Sunteţi de acord cu amnistie şi graţiere prin OUG"?

1753 afișări

Ion Cristoiu a explicat că, prin intervenţia de joi, preşedintele Klaus Iohannis a confirmat că vrea să întreţină agitaţia electorală din jurul ideii de referendum. “Prima dată a anunţat data referendumului, după asta a zis că are nevoie să lărgească tema. Ultima oară, acum joi, a anunţat că s-a adresat Parlamentului pentru că el are o aprobare pe teme de corupţie. Şi-atunci cere o lărgire a temelor şi a adăugat două: să nu poată fi dată amnistia şi graţierea pentru corupţie şi împotriva ordonanţelor de urgenţă pe teme de justiţie. Probabil că... şi data trecută am intuit că asta va fi având în vedere că amnistia şi graţierea nu pot fi date decât prin ordonanţă de urgenţă (...) Şi probabil că întrebarea privind modificarea legilor Justiţiei prin ordonanţă de urgenţă va include şi pe aceasta cu amnistia”, a afirmat jurnalistul.

Ion Cristoiu spune că, după ce Iohannis a anunţat cele două teme ale referendumului, va fi o singură întrebare legată de ordonanţele de urgenţă în domeniul justiţiei, remarcând că şeful statului a ţinut cont şi de nemulţumirile USR de un posibil boicot al PSD.

“Acum s-a conturat cum vede el. Pe de o parte, a ţinut cont de bombănelile useriştilor care au spus că trebuie şi ceva cu corupţia. Nu poate să facă o întrebare d-asta de o juma de filă şi atunci întrebarea va fi <Sunteţi de acord cu amnistie şi graţiere prin ordonanţă de urgenţă? > Asta e cea mai mare problemă. Rămâne doar pe asta pentru că uneşte şi tema corupţiei şi a ordonanţelor de urgenţă şi dă şi posibilitatea unei campanii electorale pe tema asta. El pune acest referendum nu de dragul poporului român sau al justiţiei sau anticorupţiei, ci pune din punct de vedere electoral. Din punct de vedere electoral, el trebuie să ţină cont de posibilitatea de a duce o campanie (...), iar pe de altă parte trebuie să fie o întrebare, şi deja temele cerute, se vede... să nu ostilizeze electoratul PSD să boicoteze referendumul”, a susţinut jurnalistul.

În opinia sa, şi consultările preşedintelui cu partidele, cu societatea civilă fac parte tot din agitaţia electorală din jurul referendumului.

“Şi consultările fac parte din lungire. El e ca un tip care vrea să aibă o amantă. Noi discutăm. În ce fază e. Nici măcar nu i-a trimis flori, nici măcar nu a invitat-o la cafea. El deja ne-a anunţat. Are de gând să... şi are de gând să se întâlnească cu ea nu ştiu unde. Ea nici nu ştie măcar. Din punctul acesta de vedere, el mai are etape până ajunge la faza finală. Şi atunci el are interesul şi cu consultările cu partidele care este o prostie. Nu trebuie să te consulţi cu nimeni. E dreptul preşedintelui (...) Nu ai nevoie de nici o consultare. Toate acestea consultarea cu societatea civilă, cu partidele fac parte din agitaţia din jurul ideii de referendum. De fapt, pe el nu-l interesează referendumul propriu-zis, ci transformarea referendumului într-o temă de campanie electorală. Altfel nu putea să iasă în fiecare zi, la prânz să ne spună ceva”, a explicat Ion Cristoiu.

El nu a exclus posibilitatea ca preşedintele Iohannis să vină cu alte idei de lungire a discuţiilor în jurul referendumului şi consideră că PSD-ului i-ar fi greu să mai dea acum o ordonanţă de urgenţă pe Justiţie.

“Acum are o temă. Probabil că peste două zile ne va spune că deja a ajuns scrisoarea la Parlament, peste o săptămână ne spune că aşteaptă un răspuns. O să vedeţi mai mult ca sigur va ieşi în fiecare zi şi va spune aştept răspunsul Parlamentului că nu mai putem sta. Tema asta mai are şi un rol. În faţa propriului electorat el spune <blochez posibilitatea unor ordonanţe de urgenţă pe amnistie şi graţiere pe justiţie>, ceea ce într-un fel e corect. Ar fi greu acum pentru PSD acum să dea o ordonanţă când nu ştie consultarea populară", a spus Ion Cristoiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi cele două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes naţional şi urmează să fie puse în discuţie la referendumul din 26 mai: interzicerea OUG pe justiţie şi interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie. De asemenea, şeful statului a trimis vineri o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită, săptămâna viitoare, la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema situaţiei din justiţie.

Emisiunea “Gândurile lui Cristoiu” va fi difuzată duminică, 7 aprilie 2019, de la ora 17:00, pe MEDIAFAX şi Gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici