Geoană: Cred că-l băgăm prea mult în seamă pe cetăţeanul Rogozin, e un agent provocator

Senatorul PSD Mircea Geoană susţine că vicepremierul rus Dmitri Rogozin este "un agent provocator" care îşi propune prin declaraţiile făcute să "decredibilizeze" România în faţa Occidentului, "încercând să provoace reacţii".

456 afișări
Imaginea articolului Geoană: Cred că-l băgăm prea mult în seamă pe cetăţeanul Rogozin, e un agent provocator

Mircea Geoană (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Cred că-l băgăm prea mult în seamă pe cetăţeanul Rogozin, francezii au denumit şi avem şi noi în româneşte exact aceeaşi terminologie, agent provocator. E profesionist şi stârneşte în mod deliberat reacţii din partea celor două ţări pe care le are în jurisdicţia sa, de altfel fără portofoliu. Folosirea poziţiei sale în negocierile privind Transnistria din partea guvernului Federaţiei Ruse pentru a pune presiune şi ameninţări şi şantaj direct asupra Republicii Moldova şi încercarea de a decredibiliza România în ochii Occidentului, încercând să provoace reacţii şi încercând să provoace o escaladare a retoricii. Deci eu cred că din punctul de vedere al statului român răspunsul a fost foarte clar”, a declarat Mircea Geoană, miercuri, la Constanţa.

Geoană a menţionat că este un lucru că preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta s-au întâlnit pentru a discuta despre situaţia din regiune şi speră ca la momentul vizitei în ţara noastră a vicepreşedintelui american Joe Biden, România să arate ca o ţară unită.

"Salut faptul că ieri (n.r. - marţi) s-au întâlnit în sfârşit preşedintele şi prim-ministrul şi miniştrii cheie din zona de securitate naţională, e un lucru bun. Măcar când vine Biden în vizită să putem să arătăm că ştim să funcţionăm ca instituţii şi ca lideri politici. Şi sper din toată inima ca la momentul public pe care domnul Biden îl va avea la Bucureşti săptămâna viitoare să-i văd alături de liderul american şi pe preşedinte şi pe premier pe aceeaşi scenă şi măcar în astfel de momente pentru astfel de subiecte să arătăm că ştim să funcţionăm ca stat. În rest, liber la campanie electorală, fiecare să facă ce ştie din punct de vedere electoral, dar în astfel de momente trebuie să arătăm o ţară unită, instituţii care funcţionează şi lideri ca pot să dialogheze pe teme importante", a spus Mircea Geoană.

Întrebat dacă va avea o discuţie cu vicepreşedintele american cu prilejul vizitei acestuia în România, senatorul PSD a spus că îl va saluta pe Joe Biden pentru că îl cunoaşte din 1996.

Geoană a mai spus că aproape tot timpul a existat o competiţie între preşedinte şi premier, dar că niciodată nu s-a depăşit limita aşa cum se întâmplă în această perioadă.

"Există o competiţie inerentă între preşedinte şi prim-ministrul României indiferent cum se numesc dânşii pentru că asta este natura Constituţiei noastre. Preşedintele este şeful statului şi cel care conduce CSAT, prim-ministrul este cel care conduce activitatea curentă a Guvernului şi are atribuţiuni de politică externă. Un pic de impreciziune constituţională există şi un pic de gelozie şi competiţie există între preşedinte şi premier poate cu câteva excepţii: Iliescu-Văcăroiu, Băsescu-Boc , dar în rest întotdeauna a existat competiţie, întotdeanua a fost cu limită. Astăzi s-a depăşit limita şi e obligaţia preşedintelui României pentru că el este şeful CSAT, el este comandantul Forţelor Armate să dea tonul la muzică şi tonul este unul sobru, responsabil, un ton de adunare a resurselor naţionale şi nu de risipire ale acestora", a precizat Mircea Geoană.

Mircea Geoană a fost prezent miercuri, la Constanţa, la lansarea clusterului maritim de la Marea Neagră, eveniment găzduit de Prefectura Constanţa. Discuţiile s-au axat pe două subiecte: creştere economică, investiţii şi durabilitate (inclusiv locuri de muncă şi strategii ale forţei de muncă) ca rezultat al activităţilor economice ale industriale navale şi Securitate şi Energie în zona Mării Negre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici