Geoană: Era natural să fim aproape de liberali, este soluţia cea mai bună pentru România acum

Candidatul PSD la Preşedinţie, Mircea Geoană, susţine că are încredere în liderul liberal Crin Antonescu, "un om cu o profundă fibră democratică, dincolo de ideologii", adăugând că este "natural" ca PSD să fie alături de liberali, pentru că aceasta este soluţia cea mai bună pentru România acum.

20 afișări
Imaginea articolului Geoană: Era natural să fim aproape de liberali, este soluţia cea mai bună pentru România acum

Geoană: Era natural să fim aproape de liberali, este soluţia cea mai bună pentru România acum (Imagine: Mediafax Foto)

Geoană a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că a dezvoltat "o relaţie de încredere şi de prietenie, dincolo de politică, cu Crin Antonescu".

"Ceea ce pe mine m-a bucurat şi m-a făcut să dezvolt o relaţie de încredere şi de prietenie, dincolo de politică, cu Crin Antonescu a fost modul extrem de natural şi de rapid în care am convenit principiile viitorului politic al guvernării acestei ţări în următorii câţiva ani de zile. Am întâlnit în premieră, în experienţa mea politică, un lider care nu a venit să negocieze, ci a venit în întâmpinarea unui dialog cu mine, cu privire la principii de guvernare şi, până la urmă - ceea ce domnia sa a susţinut şi cred că este o teză frumoasă - de bun simţ în politică. Nu a cerut o funcţie pentru domnia sa, am vorbit despre Iohannis, într-adevăr, şi documentul pe care l-am semnat reprezintă pentru mine o obligaţie contractuală, dar strângerea de mână pe care am avut-o cu domnul Crin Antonescu reprezintă pentru mine o obligaţie morală. Acest om a făcut un gest important pentru democraţia românească şi pentru mine", a spus Geoană.

Acesta a subliniat că nu vor exista niciun fel de "conversaţii cu privire la împărţirea de portofolii şi împărţirea puterii" până când nu va exista un rezultat al alegerilor prezidenţiale şi candidatul majorităţii la funcţia de premier, Klaus Iohannis, va spune "care sunt priorităţile".

"Între timp, încercăm să acomodăm programul «O singură Românie» pe care eu îl susţin şi în care cred şi în care şi liberalii se regăsesc într-o proporţie mare, sper, aşa cum încercăm să încorporăm din «România bunului simţ», programul domnului Antonescu şi al liberalilor, elemente care sunt convergente şi utile într-un program guvernamental", a declarat Geoană, care afirmase că atât Crin Antonescu, cât şi Klaus Iohannis vor fi "parteneri privilegiaţi" cu el.

Întrebat cum se împacă aceste declaraţii la adresa lui Antonescu cu faptul că acesta l-a acuzat că ar fi demagog înainte de primul tur de scrutin şi având în vedere că vor mai fi probabil competitori politici, Geoană a spus că are încredere în liderul liberal, care are, ca şi el, "o profundă fibră democratică dincolo de ideologii" şi a pus pe seama campaniei acuzaţia liberalului.

"Am încredere în domnul Antonescu. Suntem politicieni ai unei generaţii mai tinere şi care avem un sens mai modern - şi o spun asta cu modestie - şi eu sunt influenţat de experienţa mea în străinătate, am văzut cum funcţionează democraţii consolidate, sunt un om cu o profundă fibră democratică, dincolo de ideologii. Domnul Antonescu este un om cu o profundă fibră democratică, dincolo de ideologii. Este campanie şi, până la urmă, înţelepciunea de care am dat dovadă a rodit, pentru că ştiam că era oarecum natural să fim aproape de liberali, pentru că aceasta este soluţia cea mai bună pentru România în acest moment", a spus Geoană.

El a adăugat că, dacă va ajunge preşedinte, este posibil să "gireze" nu numai în următorii trei ani o guvernare în formula PSD-PNL, ci şi după alegerile parlamentare din 2012, "pentru stabilitate şi de continuitate în mari proiecte".

"Un mandat este de cinci ani, alegerile parlamentare viitoare vor fi, probabil, în 2012 ceea ce însemnă că mandatul de preşedinte va putea acoperi aproape trei ani de o guvernare în această formulă şi, este foarte posibil, dacă lucrurile decurg normal şi ţara va simţi nevoia de o continuitate, să pot să girez încă un ciclu politic stabilitate şi de continuitate în mari proiecte. De fapt, acesta este reproşul principal pe care i-l fac domnului Băsescu, pentru că a avut un mandat de cinci ani, practic a contribuit la naşterea a trei guverne în acest interval de cinci ani, toate trei au fost distruse cu premeditare de către domnia sa. Voi fi opusul acestui tip de atitudine, voi asigura stabilitate politică şi continuitate în marile proiecte. Dincolo de asta, în 2012 - competiţie", a afirmat Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici