Geoană: Guvernul este disperat de activarea clauzei de salvgardare

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că solicitarea adresată de premierul Călin Popescu Tăriceanu deputatului PSD Vasile Puşcaş pentru expertiză în relaţia cu UE arată că Guvernul este disperat faţă de posibilitatea activării clauzei de salvgardare pe agricultură.

2 afișări
Imaginea articolului Geoană: Guvernul este disperat de activarea clauzei de salvgardare

Geoană: Guvernul este disperat de activarea clauzei de salvgardare

Geoană a spus că gestul lui Tăriceanu de a-i solicita ajutorul fostului negociator-şef al României pe relaţia cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, arată că Guvernul „este disperat” faţă de posibilitatea activării clauzei de salvgardare pe agricultură şi a altor clauze pe domenii sensibile.

Liderul social-democrat a apreciat că România se află într-o situaţie unică în istoria UE, în care un stat membru primeşte o scrisoare ultimativă de la Uniune.

El a mai spus că solicitarea lui Tăriceanu arată că acesta este înconjurat de oameni fără experienţă în relaţia cu Uniunea Europeană, deşi are un aparat de lucru consistent în cadrul Cancelariei.

Geoană a menţionat că Puşcaş l-a informat în legătură cu invitaţia pe care i-a adresat-o Tăriceanu şi că fostul negociator-şef pe relaţia cu UE a avut aprobarea PSD pentru a se întâlni cu premierul.

Liderul social-democrat a mai spus că, dacă PSD va putea preîntâmpina „lovitura” pe care România este pe cale să o primească de la UE şi care ar consta în pierderea a peste 100 de milioane de euro, atunci specialiştii social-democraţi vor ajuta, prin expertiza lor, „fără ezitare”, actualul Guvern.

„Dacă aş fi un politician cinic, aş spune că este foarte bine că primul-ministru primeşte o palmă de la Bruxelles. Dar nu primeşte doar premierul, ci ţăranul român pierde 100 de milioane de euro”, a adăugat Geoană.

Deputatul PSD Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României în relaţia cu Uniunea Europeană, s-a întâlnit, potrvit unui cotidian central, cu primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu, pentru a găsi o soluţie legată de eventualitatea activării clauzei de salvgardare pe agricultură.

România are la dipoziţie o lună pentru a corecta deficienţele din sistemul de plăţi din agricultură, riscând, în caz contrar, să se confrunte cu reducerea cu 25% a fondurilor europene pentru subvenţionarea acestui sector de activitate, a avertizat, miercuri, Comisia Europeană, citată de Reuters.

"Comisia Europeană a transmis României o scrisoare prin care informează autorităţile că se vor confrunta cu reducerea provizorie cu 25% a subvenţiilor europene pentru agricultură în cazul în care nu va ajusta deficienţele severe la nivel administrativ şi al sistemului de control financiar", se arată într-un comunicat al executivului european.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici