Geoană: Nominalizarea premierului, miercuri seară, după noi consultări cu PDL şi PSD

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, marţi seară, că şeful statului l-ar putea desemna pe candidatul la şefia Guvernului miercuri seară, după o nouă consultare, la Cotroceni, cu PSD şi PDL, care şi-au "autoimpus" data de 22 decembrie ca termen de validare a noului Guvern.

20 afișări
Imaginea articolului Geoană: Nominalizarea premierului, miercuri seară, după noi consultări cu PDL şi PSD

Geoană: Nominalizarea premierului, miercuri seară, după noi consultări cu PDL şi PSD

Geoană a spus, după întâlnirea cu liderii PDL, că au mai rămas subiecte de negociat, referindu-se la principiul parităţii în reprezentarea celor două partide în structura guvernamentală, la ideea împărţirii şefiei guvernului între PSD şi PDL pe perioade de câte doi ani şi la prezenţa UDMR în guvern.

Preşedintele PSD a declarat că formarea unei majorităţi parlamentare PSD-PNL-UDMR ar fi avut o şansă de realizare dacă s-ar fi produs în noaptea alegerilor, aşa cum prevedea "convenţia" existentă între PSD şi PNL.

"În primul rând cred că, dacă formula cu PNL ar fi avut o şansă de realizare, de materializare, ea ar fi trebuit să se producă în noaptea alegerilor. Nu ascund faptul că a existat o intenţie şi un început de convenţie pentru a putea să avem o majoritate largă cu PNL şi UDMR, în seara alegerilor", a precizat Geoană.

El a răspuns astfel unei întrebări care viza motivul pentru care PSD a renunţat la negocierile cu PNL, în condiţiile în care, în formula PSD-PNL, social-democraţii ar fi dat premeirul.

"Cei de la PNL au ales o strategie de negociere în forţă şi, în condiţiile în care era evident că o formulă de majoritate precară cu cei de la PNL ar fi condus la un scandal politic prelungit şi la o criză instituţioanlă prelungită, PSD a ales să nu supună România unei noi perioade de incertitudine şi de scandal politic", a arătat Geoană.

Geoană a făcut această declaraţie după discuţiile dintre delegaţiile PSD şi PDL, pentru formarea unei majorităţi parlamentare, desfăşurate marţi seara la Senat.

Social-democraţii au susţinut că, potrivit unei convenţii încheiate cu PNL înaintea alegerilor, liderii celor două formaţiuni ar fi urmat să anunţe public o alianţă a celor două partide în vederea guvernării imediat după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor. Mai mulţi lideri PSD au acuzat însă "trădarea" liberalilor, în condiţiile nerespectării acestei înţelegeri.

Citeşte şi

Geoană: Fiecare va prezenta propriul candidat la prezidenţiale

Boc: Există premisele realizării unui compromis raţional cu PSD

Geoană: Sper să putem face paşii decisivi pentru a ajunge la un acord politic

Tăriceanu vrea să fie lider al grupului PNL din Camera Deputaţilor

Variantă de lucru PDL-PSD: Stolojan- premier, Geoană- preşedinte al Senatului

PSD începe negocierile cu PDL pentru formarea Guvernului

Miercuri se anunţă premierul

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici