Geoană: Preşedintele României trebuie ales direct

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, joi, la Consiliul Naţional, că nu este de acord cu teza prezentată de vicepreşedintele Ioan Chelaru privind transformarea României în republică parlamentară, el opinând că şeful statului trebuie ales direct, cum este în acest moment.

25 afișări
Imaginea articolului Geoană: Preşedintele României trebuie ales direct

Geoană: Preşedintele României trebuie ales direct (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

"Nu sunt de acord cu o teză prezentată de Ioan Chelaru. Nu cred că poporul român va accepta prea curând să nu-şi aleagă preşedintele prin vot direct. Nu cred că am avea de câştigat politic sau electoral dacă am priva românul de acest vot", a spus Geoană.

El a opinat că România are nevoie de vot direct, pentru că, altfel PSD va intra în "planul lui Băsescu".

Geoană a susţinut, astfel, că Traian Băsescu vrea, prin eliminarea sa de la Senat, să rămână figura publică centrală a României după terminarea mandatului "dacă va fi sănătos până atunci".

"El (Traian Băsescu, n.r.) acum caută o soluţie să ajungem la republică parlamentară şi el să candideze pentru prim-ministru pentru a continua dominaţia asupra României. Înainte de a deveni o teză oficială, să mai cumpănim", a spus Geoană.

PSD propune revizuirea Constituţiei în sensul transformării României în republică parlamentară, astfel încât şeful statului să nu mai fie ales direct, ci de către o Adunare formată din membrii Parlamentului şi dintr-un număr egal de electori, desemnaţi de Consiliile judeţene, după modelul german.

Vicepreşedintele PSD Ioan Chelaru, coordonatorul comisiei PSD pentru revizuirea Constituţiei, a prezentat, joi, la Consiliul Naţional, principalele teze pe care formaţiunea sa le propune în ceea ce priveşte revizuirea Legii fundamentale.

Chelaru a precizat că referendumul organizat de preşedintele Traian Băsescu privind reducerea numărului de parlamentari şi introducerea Parlamentului unicameral nu este obligatoriu, ci doar consultativ.

El a arătat că principalele tezele pe care PSD le propune vizează menţinerea bicameralismului şi transformarea României în republică parlamentară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici