Geoană: Rolul preşedintelui nu este acela de a fi dirigintele care arată cu degetul

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat vineri, la RRA, că rolul preşedintelui României nu este acela de a fi dirigintele care arată cu degetul care dintre instituţii este cea care nu-şi face datoria, pentru că, dacă ar fi aşa, trebuie să înceapă cu propriul guvern.

132 afișări
Imaginea articolului Geoană: Rolul preşedintelui nu este acela de a fi dirigintele care arată cu degetul

Geoană: Rolul preşedintelui nu este acela de a fi dirigintele care arată cu degetul (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Dacă începem să facem un clasament cu cine este mai discreditat în România, nu cred că ajungem undeva. Guvernarea e discreditată, Parlamentul, clasa politică şi, în general, încrederea cetăţeanului că se poate întâmpla ceva bun în această ţară. Eu cred că rolul preşedintelui nu e acela de a fi dirigintele care arată cu degetul care dintre instituţii este cea care nu-şi face datoria. Dacă ar fi aşa, trebuie să înceapă cu propriul guvern, pentru că, evident, sursa răului şi a lipsei de încredere este guvernarea", a declarat Mircea Geoană.

El a spus că regretă că Senatul "s-a lăsat contaminat de atmosfera radicalizată din Camera Deputaţilor, începută de la faimosul vot al doamnei Anastase cu privire la pensii", dar şi de la "inflamarea clasei politice legată de repartizarea de poziţii la Curtea de Conturi a României".

"În acest moment, Senatul a intrat într-o fază de blocaj. Regret acest lucru. În cele din urmă, este şi obligaţia domnului Boc, ca preşedinte al partidului, şi a domnului Băsescu, ca garant al actualei coaliţii, să asigure majoritate în Parlament. Ceea ce spune domnul preşedinte e că nu au majoritate în Parlament. (...) Este un sprijin foarte slab pe care actuala guvernare îl are. Referitor la asumarea răspunderii, cred că preşedintele trebuie să-şi asume răspunderea necesităţii imperioase de schimbare a acestui guvern.

Cel mai important lucru pe care îl are de făcut preşedintele este, după ce se termină misiunea Fondului (Monetar Internaţional - n.r.), după aceea o simplă remaniere cred că e mult prea puţin, e mult prea târziu şi e periculos pentru ţară să continuăm cu un guvern profund discreditat. Un alt guvern înseamnă şi revalidarea unei majorităţi, înseamnă şi energie mai multă în actul guvernării şi sprijin autentic din Parlament. Nu poţi să ceri Opoziţiei să asigure adoptarea legilor puterii", a adăugat preşedintele Senatului.

Referitor la legea privind numirea judecătorilor la ÎCCJ, el a admis că, într-adevăr, există o obligaţie legată de MCV.

"Domnul ministru Predoiu a fost prezent în Senat şi cred că am degajat o soluţie cu privire la trecerea rapidă prin Parlament - aici sunt convins că şi în Senat va trece foarte rapid - a unei legi care să permită îndeplinirea acestei obligaţii până la final de lună noiembrie, când vine o delegaţie a Comisiei Europene să verifice unde stăm pe partea asta, a MCV. (...) Am venit cu singura soluţie pe care o avem la dispoziţie, aceea de a face un nou proiect de lege care să treacă accelerat, astfel încât să ne achităm de obligaţie", a mai spus Geoană.

El a adăugat că "în spatele acestui cortegiu de critici se află un interes foarte clar - cine şi cum se numeşte judecătorii la ÎCCJ".

"Aici cred că trebuie să spunem foarte clar că procedura de completare trebuie clarificată. Între timp, cei de la CSM, de la Înalta Curte au dat drumul la procedurile de selectare, pe legea veche şi de completare a ÎCCJ. În spate se ascunde o bătălie surdă, dar importantă, cu privire la cine pe cine numeşte şi în ce condiţii", a susţinut Geoană.

Preşedintele Senatului a opinat, de asemenea, că în acest moment preşedintele are obligaţia faţă de instituţia pe care o conduce şi faţă de rolul său constituţional să asigure o schimbare de guvern.

"Dacă nu asiguri o schimbare de guvern şi nu dai un sentiment de început pentru o altă guvernare, anul viitor va fi extraordinar de complicat", a conchis Mircea Geoană.

Senatul s-a compromis, de la preşedinte până la ultimul senator, în cazul legii care reglementa numirea judecătorilor ÎCCJ, a declarat joi, la TVR 1, preşedintele Traian Băsescu.

El a spus că Senatul în ansamblu, cu preşedinte cu tot, s-a descalificat la legea privind numirile de judecători la ÎCCJ.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici