Geoană: Senatul va cere suportul Comisiei de la Veneţia pentru reforma Constituţiei

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, s-a întâlnit, marţi, cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Mevlut Cavuşoglu, declarând că instituţia pe care o reprezintă va cere suportul Comisiei de la Veneţia pentru realizarea reformei coerente a Constituţiei şi sistemului judiciar.

18 afișări
Imaginea articolului Geoană: Senatul va cere suportul Comisiei de la Veneţia pentru reforma Constituţiei

Geoană: Senatul va cere suportul Comisiei de la Veneţia pentru reforma Constituţiei (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

"Dorim ca acest proces de reformă să se desfăşoare într-un cadru cât mai coerent şi în concordanţă cu normele europene, iar expertiza membrilor Comisiei de la Veneţia ar reprezenta o garanţie a succesului acestui demers. Trebuie să găsim modalităţi de reformare astfel încât numărul românilor care apelează la Curtea Europeană a Drepturilor Omului să scadă", a spus Mircea Geoană, citat într-un comunicat al Senatului remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Cei doi au vorbit de asemenea despre situaţia romilor din Europa, ocazie cu care Geoană a subliniat faptul că "în perioadele mai dificile din punct de vedere economic şi financiar, autorităţile au întotdeauna tentaţia de a distrage atenţia de la problemele reale scoţând la iveală false subiecte, ce afectează aplicarea cadrului legal european în domenii precum drepturile omului şi libera circulaţie a cetăţenilor".

"Trebuie să găsim un echilibru corect, iar singurele soluţii serioase vor fi cele rezultate în urma colaborării între instituţiile naţionale, cu implicarea activă a organismelor europene şi internaţionale. Trebuie să evităm excesele în ceea ce priveşte situaţia Rromilor în Europa iar modul în care vom aborda şi soluţiona aceste probleme poate fi considerat un test simbolic pentru democraţia şi valorile europene", a mai afirmat Mircea Geoană.

La rândul său, potrivit comunicatului, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, s-a arătat îngrijorat de faptul că acţiunile şi declaraţiile discriminatorii au devenit o tendinţa generalizată la nivel european, după cum reiese şi din raportul din luna iunie a Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei din cadrul Consiliului Europei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici