Geoană: Termenul de două săptămâni dat Comisiei juridice pentru dosarul Microsoft, rezonabil

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, miercuri, că termenul de două săptămâni acordat Comisiei juridice din Senat pentru elaborarea raportului în cazul cererilor DNA de începere a urmării penale a doi colegi de la PSD în dosarul licenţelor Microsoft este unul rezonabil.

138 afișări
Imaginea articolului Geoană: Termenul de două săptămâni dat Comisiei juridice pentru dosarul Microsoft, rezonabil

Mircea Geoana (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Termenul cred că este rezonabil. Se pare că e un dosar complex, se pare că e un dosar cu multe ramificaţii interne şi internaţionale - cel puţin din ce am citit din presă. De aceea, cred că a-ţi lua timpul şi răgazul necesare pentru a te apleca la nivelul Comisiei juridice asupra fondului acestui dosar este un lucru obligatoriu”, a spus Geoană.

El a spus că este convins de faptul că la nivelul Senatului lucrurile în acest caz se vor derula într-o cadenţă firească.

„Nimeni nu fuge de deciziile Justiţiei şi cred că e firesc ca înainte să ne putem pronunţa în plen să putem să avem o opinie cât mai bine conturată a colegilor specializaţi în dimensiunea juridică”, a adăugat senatorul PSD.

Geoană a mai spus că este convins că în acest caz se va aplica prevederea constituţională care stipulează că nimeni nu este mai presus de lege, indiferent de numele implicate, dar a atenţionat şi asupra faptului că prezumţia de nevinovăţie trebuie invocată până la pronunţarea instanţei.

Fostul preşedinte al PSD şi candidat la prezidenţiale în 2009 a menţionat totodată că dosarul licenţelor Microsoft reprezintă „un episod neplăcut”, care, în opinia sa, creează o problemă de percepţie pentru ansamblul guvernărilor din România. Geoană şi-a exprimat totodată speranţa ca acest dosar să nu aibă o legătură directă cu campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.

„Nu vreau să hiperpolitizăm o campanie deja foarte politizată. Acest episod neplăcut, care creează o problemă de percepţie pentru ansamblul guvernărilor din România, nu are o legătură directă cu campania prezidenţială sau măcar aşa sper că se întâmplă. Justiţia are ritmul său, politica are ritmul său”, a spus Geoană.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, miercuri, după şedinţa Biroului Permanent, că referatul DNA şi copiile materialului probator în cazul Microsoft au fost trimise la Comisia juridică, care ar termen 15 zile calendaristice să facă raport.

Tăriceanu a precizat că în şedinţa Biroului permanent s-a analizat solicitatea primită de la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru începerea urmăririi penale vizând doi membri ai Senatului, foştii miniştri Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu.

”Am încercat cu maximă rapiditate să operaţionalizăm această problemă, am hotărât, conform Regulamentului, să înaintăm Referatul şi copiile materialului probator către Comisia juridică, căreia i-am dat 15 zile pentru întocmirea raportului”, a afirmat Tăriceanu.

Preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că solicitarea DNA de începere a urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu va fi discutată în 8 octombrie.

”Am convenit împreună cu colegii din Comisia juridică să avem şedinţa pe data de 8 octombrie şi vom încerca să luăm şi o decizie atunci, iar pe 6 şi 7 octombrie fiecare membru al comisiei să poată studia individual dosarele transmise de DNA”, a declarat Boboc.

El a menţionat că cel mai probabil Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu vor fi invitaţi tot pe 8 octombrie în faţa Comisiei juridice pentru a-şi prezenta punctele de vedere, având posibilitatea ca înaintea acestui moment să studieze materialele transmise de DNA.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, marţi, că procurorul general Tiberiu Niţu a transmis ministrului Justiţiei referatul DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de: senatorul Ecaterina Andronescu - pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; deputatul Valerian Vreme - pentru abuz în serviciu; senatorul Petru Șerban Mihăilescu - pentru instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Procurorul general a transmis Parlamentului European referatul DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de europarlamentarul Dan Nica, suspectat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

De asemenea, procurorul general al PICCJ a transmis preşedintelui Traian Băsescu referatul DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de: Adriana Ţicău, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei - pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării - pentru abuz în serviciu; Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării - pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; Mihai Nicolae Tănăsescu, fost ministru al Finanţelor Publice - pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici