Geoană: Voi propune o platformă pentru Congresul PSD, voi candida alături de alţi colegi

Senatorul Mircea Geoană spune că intenţionează să propună o platformă pentru Congresul PSD şi să candideze alături de alţi colegi pentru conducerea partidului, susţinând totodată că, dacă în fruntea formaţiunii rămân actualii lideri, el va avea "obligaţia ca noul PSD să fie început ca proiect nou".

514 afișări
Imaginea articolului Geoană: Voi propune o platformă pentru Congresul PSD, voi candida alături de alţi colegi

Geoană: Voi propune o platformă pentru Congresul PSD, voi candida alături de alţi colegi

Exclus din PSD în noiembrie anul trecut, Geoană a fost întrebat, miercuri, la Gândul Live, dacă, în cazul în care ar putea, ar candida la şefia PSD.

"În orice organizaţie politică (...) Congresul este forul suprem, acolo se tranşează toate subiectele, inclusiv de genul exluderii pe care Ponta şi un număr de acoliţi au făcut-o în mod abuziv (...). Voi propune partidului în următoarele zile, în următoarele săptămâni, un proiect politic pentru România, dintr-o perspectivă de stânga autentică, întorşi la valorile noastre şi la ideologia noastră fundamentală, pe criterii de integritate şi competenţă pentru oamenii pe care-i propunem. Voi propune o platformă pentru Congresul PSD şi voi aduna în jurul acestei platforme, sunt convins, foarte mulţi colegi şi colege din generaţiile mai tinere, cele mai experimentate şi sunt convins că vom avea câştig de cauză. În acest moment, eu susţin proiectul, nu atât poziţia. Nu exclud această posibilitate, dar în esenţă proiectul mă interesează mai mult decât orice. (...) Vreau să ajungem în Congres (...), voi candida alături de alţi colegi. Nu poziţiile sunt importante acum, nu este scopul meu în viaţă să fiu preşedinte la PSD sau la noul PSD în eternitate. În acest moment, nu poziţia mea este importantă, ci calitatea proiectului şi calitatea oamenilor care susţin acest proiect", a spus Geoană.

Mircea Geoană a susţinut că are "responsabilitatea" să ofere partidului din care provine şi pe care l-a condus "şansa unui nou început", menţionând că aceasta ar însemna "o platformă" cu care să meargă la congres.

El a precizat că Statutul PSD prevede că leadership-ul partidului se alege de către întreaga masă de membri ai partidului şi a susţinut că, dacă platforma are succes, excluderea sa ar fi "nulă de drept".

"În condiţiile în care partidul va continua să meargă aşa cum merge, să rămână la conducere cu Victor Ponta şi cu Liviu Dragnea, atunci voi avea obligaţia ca noul PSD să fie început ca un proiect nou, ca un partid nou", a adăugat Geoană.

El a opinat totodată că un congres al PSD va avea loc în martie, cel târziu în aprilie. "Va fi un congres care mai mult decât sigur va fi făcut fără Victor Ponta şi Liviu Dragnea la Guvern", a susţinut el, arătând că se bazează atunci când face această afirmaţie "pe faptul că România are în mod obiectiv nevoie de un nou proiect de ţară".

Mircea Geoană a avansat în context ideea unei mari coaliţii de guvernare "de tip german", la care să ia parte "noul PSD" şi "noul PNL".

"Ceea ce eu propun - şi cred că este un lucru bun şi pentru PSD, dar şi pentru România - este, dacă şi preşedintele României, aşa cum pare să comunice şi să-şi dorească, şi liberalii au dat semnale ieri foarte clare că doresc să construiască o majoritate pentru un proiect de ţară şi, dacă un proiect de ţară se construieşte, acolo şi dreapta şi stânga, noul PSD (...), noul PNL (...) contribuie la un proiect de ţară ... dacă nu, înseamnă că e un proiect politic al PNL sau un proiect politic al PSD", a spus el.

Geoană a susţinut că a avut discuţii cu liderul PNL Alina Gorghiu privind o nouă majoritate, însă fără a se intra în detalii.

"Am avut discuţii cu liderii PNL, cu doamna Gorghiu, cu privire la nevoia de a construi o nouă majoritate, n-am intrat în detalii cu privire la persoane, la elementele concrete, dar ideea unei mari coaliţii de tip german depinde şi de noi cât de coerenţi suntem pe partea de stânga, depinde şi cât de mulţi colegi mă vor urma, eu sper să fie atât de mulţi încât să putem să asigurăm, ca şi în Germania, o mare coaliţie între noul PSD şi noul PNL, care să-şi propună un proiect de ţară. Un proiect de ţară nu poate fi făcut fără contribuţia stângii, fără contribuţia dreptei", a arătat el.

Mircea Geoană a mai susţinut că există o aşteptare a opiniei publice pentru un guvern nou.

"Moţiunea de cenzură, nu merge nimeni blând, sunt suficienţi să avem masă critică, dar eu nu vreau să fiu un nou Gabriel Oprea sau un nou Tăriceanu. Eu nu mă duc cu soluţii mediocre, să fiu un petec la sacul mare al PNL. Dacă facem un proiect şi dacă preşedintele şi noul PNL sunt dispuşi să facă o mare coaliţie de tip german (...), eu vă spun că nu este vorba de 30-40-50 de parlamentari cât ar fi nevoie pentru o moţiune de cenzură, ci vor fi probabil, în opinia mea, o parte importantă a actualei majorităţi", a mai spus Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici