Geoană vrea termene precise pentru retragerea din Irak

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că autorităţile trebuie să reflecteze la un calendar de retragere cu termene precise a trupelor româneşti din Irak, convenit cu SUA şi într-un context strategic, care ar presupune "angajare suplimentară" în Afganistan.

21 afișări
Imaginea articolului Geoană vrea termene precise pentru retragerea din Irak

Geoană vrea termene precise pentru retragerea din Irak (Imagine: Mediafax Foto)

"Este clar că, în acest moment, în condiţiile în care Administraţia americană a anunţat un calendar, este absolut legitim şi cred că este obligaţia autorităţilor române să se aplece asupra unui calendar de retragere – evident, convenit cu partea americană - dar care trebuie să aibă termene precise şi tot ce înseamnă consecinţe din punct de vedere al planificării strategice a prezenţei româneşti pe teatrele de operaţiuni din străinătate, în condiţiile în care, mai mult ca sigur, presiunea de angajare suplimentară în Afganistan va creşte”, a subliniat Geoană, care este şi vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Geoană a spus că anunţul preşedintelui SUA, Barack Obama referitor la retragerea din Irak reprezintă o schimbare importantă de registru în politică externă americană, în care accentul va fi pus mult mai mult pe partea civilă, diplomatică şi economică, pentru a obţine o reechilibrare a raportului între dimensiunea militară şi cea civilă.

"Pentru România, aceasta reprezintă o oportunitate şi o obligaţie de a schimba şi noi registrul, în sensul amplificării dimensiunii diplomatice şi civile nu doar în Irak, cât şi ceea ce înseamnă Orientul Mijlociu extins, unde România are încă un bagaj de relaţii şi de know-how diplomatic", a explicat Geoană.

Geoană a precizat că anunţul Administraţiei americane implică o schimbare mai amplă, care are în vedere o nouă politică de angajament global.

"Nu e vorba de o noua politică americană faţă de Irak, ci e vorba de o nouă politică de angajament global, în care dimensiunea relaţiei trans-atlantice - şi acest lucru va fi subliniat la summit-urile din Germania şi Franţa, din aprilie – va avea, probabil, un accent mai mare pus pe economiile mari din Asia şi o nouă formă de angajare a Federaţie Ruse. Acestea reprezintă o obligaţie de recalibrare şi a politicii externe româneşti”, a comentat Geoană.

Citeşte şi:

Obama a anunţat retragerea trupelor SUA din Irak în 2010 (Video)

România şi Irakul au semnat acordul privind menţinerea trupelor româneşti

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici