Gest simbolic fără precedent: Rezoluţie în Congresul SUA privind Parteneriatul Strategic cu România

O rezoluţie care vizează Parteneriatul Strategic cu România a fost introdusă în Congresul SUA, ca gest simbolic, pentru a marca cei 25 de ani de la lansare. România e lăudată pentru că a promovat securitatea în Europa Centrală şi de Est, în regiunea Mării Negre şi a asigurat suport ucrainenilor.

25552 afișări
Imaginea articolului Gest simbolic fără precedent: Rezoluţie în Congresul SUA privind Parteneriatul Strategic cu România

Sursa foto: Facebook Ben Oni Ardelean

Rezoluţia a fost introdusă având la bază parteneriatul strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România lansat la 11 iulie 1997, care a oferit un cadru cuprinzător pentru consolidarea relaţiilor bilaterale şi promovarea intereselor comune ale celor două ţări în promovarea securităţii transatlantice, a valorilor democratice şi dezvoltării economice, dar şi faptul că la 13 septembrie 2011, acest parteneriat strategic a avansat la un nou nivel odată cu adoptarea Parteneriatului comun.

În rezoluţie se arată că Statele Unite şi România au continuat să extindă relaţia lor economică prin creşterea comerţului şi investiţiilor bilaterale.

„În ultimii 25 de ani, România a promovat securitatea şi principiile democratice în Europa Centrală şi de Est şi în regiunea Mării Negre şi a contribuit activ, în calitate de membru NATO şi al Uniunii Europene la un parteneriat transatlantic puternic, inclusiv ca unul dintre principalii contributori de trupe în cadrul operaţiunii NATO de aproape două decenii în Afganistan. România este membru fondator al Organizaţiei de la Bucureşti, format de cooperare regională NATO, care vizează consolidarea apărării şi a descurajării în flancul estic al alianţei”, potrivit rezoluţiei.

De asemenea, este amintit angajamentul României faţă de apărarea comună transatlantică, ce include găzduirea sistemului de apărare antirachetă, care protejează membrii NATO împotriva atacurilor balistice, ameninţări cu rachete.

„România a jucat un rol esenţial în eforturile NATO de a contracara agresiunea rusă, îndeplinind în mod constant sau depăşind cheltuielile de apărare ale NATO de 2 la sută din PIB (...) şi s-a oferit să găzduiască unul dintre cele 4 noi grupuri de luptă multinaţionale ale NATO”, se mai arată în rezoluţie.

Sunt amintite şi angajamentul României de a sprijini Ucraina în faţa Ucrainei în faţa atacului Rusiei, dar şi asistenţă oferită poporului ucrainean, prin asigurarea refugiului şi trecerii sigure pentru peste unu milion de ucraineni care fug de invazia Rusiei.

Camera Reprezentanţilor a decis astfel să felicite România pentru cea de-a 25-a aniversare a Parteneriatului Strategic şi a mulţumit poporului român pentru „prietenia fermă şi contribuţia la progresul relaţiei noastre bilaterale”.

„Reafirmă legăturile strânse dintre cele două ţări - Statele Unite şi România - bazate pe un comun, angajamentul faţă de libertate, democraţie, statul de drept şi prosperitatea economică. Apreciază sprijinul ferm al României pentru securitatea şi prosperitatea transatlantică, precum şi angajamentul său neclintit faţă de promovarea păcii, a libertăţii şi a prosperităţii. Recunoaşte că România este un partener apropiat şi capabil în stabilizarea regiunii europene a Mării Negre şi invită ramura executivă a guvernului federal să continue să consolideze în continuare relaţia strategică dintre Statele Unite şi România şi de a găsi noi modalităţi de a valorifica, susţine şi dezvolta prietenia şi cooperarea dintre cele două naţiuni”, se mai arată în Rezoluţia din Congresul SUA.

La evenimentului organizat la Capitoliu au fost prezenţi şi au susţinut discurs Ben-Oni Ardelean, vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor şi Ana Cătăuţă, vicepreşedinte al Grupului PRO-America din Camera Deputaţilor.

Textul integral al rezoluţiei AICI

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici