Ghinea versus Budăi, pe tema procentului pensiilor: Lăsaţi smiorcăiala, la muncă şi succes!

Cristian Ghinea reacţionează la afirmaţiile ministrului Muncii, Marius Budăi, care l-a criticat pentru că a negociat o limită de 9,4% din PIB pentru pensii în PNRR: „9.4% este un procent care permite creşterea de pensii acum”.

4366 afișări
Imaginea articolului Ghinea versus Budăi, pe tema procentului pensiilor: Lăsaţi smiorcăiala, la muncă şi succes!

Ghinea

„Nu daţi pensii la primari, munciţi pentru pensionari! Mă bucur că Marius Budăi învaţă lucruri noi şi că tocmai a aflat cât este media pensiilor din PIB în UE. Întrebat astăzi (vineri - n.r.) dacă vor băga în plată pensiile speciale pentru primari, Budăi execută o piruetă zicând că e vina mea că am negociat o limită de 9,4% din PIB pentru pensii în PNRR. Şi că media UE e la 13%. Ca orice medie, procentul ascunde diferenţe mari între ţări şi nu ajută cu nimic dezbaterea. Aşa pot să spun şi eu că să crească Budăi pensiile la nivelul din Estonia, Lituania, Letonia, Malta, Irlanda, Slovacia, Cehia. Ar suna bine dar ar fi o prostie, pentru că toate aceste ţări au cheltuieli cu pensiile/PIB mai mici de 9,4%. Toate cheltuie aproximativ 8%. România are acum o cheltuială pensii/PIB de aprox 8%. În linie deci cu cele mai multe ţări UE din est”, scrie pe Facebook fostul ministru Cristian Ghinea.

Fostul ministru al Fondurilor Europene afirmă că problema României, şi a altor ţări, este deficitul la fondul de pensii care trebuie acoperit în fiecare an de la bugetul mare al ţării.

„Ca să acoperi gaura, trebuie să iei bani de la buget, de unde se duce în deficitul bugetar, de unde preocuparea Comisiei pe subiect. Nu ar fi elegant din partea mea să dau detalii de la negocieri, dar pot spune că procentul de 9,4% din PIB care a rămas în final în PNRR este mult faţă de propunerea făcută de Comisia Europeană. Poate nu ştiţi, dar România a fost aruncată de PSD în procedura de deficit excesiv şi orice cheltuială trebuie să se raporteze la aceste constrângeri (care nu au legătură directă cu PNRR). Miza reală nu e media UE ci cum echilibrăm bugetul de pensii dezechilibrat în mod iresponsabil de PSD. Chiar cu contribuţia lui Budăi, care a mai fost ministru şi a contribuit la problemă. Dimpotrivă, 9.4% este un procent care permite creşterea de pensii acum. Îl provoc pe Budăi (şi pe Ciolacu), în general pe băieţii ăştia care în fiecare zi şurubăresc şi modifică PNRR cu câte ceva să scrie odată emailul acela la Comisie să ceară modificarea. Chiar vreau să văd negocieri pe pensii/PIB între Budăi şi DG Recovery”, adaugă Ghina.

Ghinea afirmă că au fost propuneri alternative şi consultări cu ministerele implicate.

„Cine crede că m-am dus eu cu un procent aşa pescuit din avion bate câmpii. Au fost propuneri alternative, problema a fost deschisă luni de zile, au existat consultări cu ministerele implicate şi am căzut la pace. Budăi să scrie mesaj că vrea să redeschidă negocierea asta sau să înceteze cu smiorcăiala. În plus, evident că anvelopa asta include şi pensiile speciale. Toate pensiile speciale. Este nesimţire să acuzi această constrângere când tu vrei să intre în plată pensii speciale noi. (...) Pentru cei ca Budăi care au făcut facultatea la peste 30 de ani (de ce e PSD club de studenţi întârziaţi?) zice acolo că e esenţială implementarea PNRR şi în mod particular reforma pensiilor prevăzută acolo. Hai, lăsaţi smiorcăiala, la muncă şi succes”, conchide Cristian Ghinea.

Marius Budăi a criticat, vineri, ţinta de 9,4% din PIB negocietă în PNRR pentru cheltuielile cu pensiile: „Nu înţeleg de ce domnul Ghinea a pus acest obiectiv, în contextul în care media în UE este de 13%”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ghinea,
budăi,
pensii

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici