Goţiu, USR: De câte ori am propus extinderea obiectivelor Comisiei SIPA, Viorel Salan a refuzat

Senatorul USR, Mihai Goţiu, a afirmat marţi că aproape la fiecare şedinţă a Comisiei SIPA a propus extinderea obiectivelor forului legislativ pentru a afla cum şi de ce s-a decis închiderea arhivei, dar s-a izbit de refuzul preşedintelui Comisiei, Viorel Salan.

102 afișări
Imaginea articolului Goţiu, USR: De câte ori am propus extinderea obiectivelor Comisiei SIPA, Viorel Salan a refuzat

Goţiu, USR: De câte ori am propus extinderea obiectivelor Comisiei SIPA, Viorel Salan a refuzat

"Dacă suntem într-adevăr o comisie care vrem să aflăm acest lucru (dacă sunt adevărate afirmaţiile despre şantajarea magistraţilor – n.r.), trebuie să avem acest lucru. De fiecare dată când am adus în discuţie acest lucru, domnul preşedinte a venit şi a spus că asta nu intră în obiectivele comisiei. Eu am solicitat să extindem acest obiect al comisiei pentru a înţelege exact de ce s-a închis şi atunci putem solicita şi asemenea informaţii", a declarat Goţiu, la finalul şedinţei Comisiei SIPA unde a fost audiat judecătorul Cristi Danileţ.

Senatorul USR, care este şi membru al Comisiei SIPA, a mai precizat că cei care conduc forul de anchetă sunt mai mult interesaţi de aflarea unor detalii tehnice, decât de descoperirea adevărului cu privire la arhivă.

"Din păcate, cei care majoritar conduc această Comisie sunt foarte interesaţi de diferite aspecte tehnice, un bec care a funcţionat sau nu, o cameră de vederi care nu funcţiona în parametri, în condiţiile în care consider că este mult mai relevant de aflat, dacă chiar ne interesează şi vrem să luăm nişte decizii corecte, la ce s-a folosit direcţia SIPA şi apoi Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie, cum a influenţat ea justiţia în România şi doar atunci putem pune nişte concluzii care să aibă legătură cu ce facem în continuare cu ea, în ce mod arhivăm aceste documente", a explicat Mihai Goţiu.

Acesta s-a arătat nemulţumit şi de programul audierilor în Comisie. "Am o problemă cu programul acestor audieri şi al Comisiei SIPA. Şi săptămâna viitoare s-a pus o şedinţă pe repede înainte, deşi e clar că sunt la aceeaşi oră comisii din care facem parte şi ceilalţi membri. Joia viitoare este program cu comisii, plen cu declaraţii politice şi plen legislativ. Dacă domnul Tudorel Toader, dacă nu e plecat din ţară şi nu are şedinţă de Guvern, vine la Ora ministrului, după care urmează comisiile. Practic ne obligă ori să ne delegăm colegi care n-au mai fost la comisie şi nu cunosc întreaga problematică, ori să absentăm, doar pentru a raporta că terminăm şi am audiat n persoane şi să le prindem la raportul final. Nu aşa se face o anchetă serioasă şi reală", a spus Goţiu.

El a adăugat că judecătorul Cristian Danileţ a confirmat, în cadrul audierii Comisiei SIPA, afirmaţiile pe care acesta le-a făcut în legătură cu şantajarea magistraţilor cu documente din arhivă şi că o serie de note au ajuns şi la miniştrii Justiţiei din acea perioadă.

"Astăzi, ca şi în urmă cu o săptămână când a fost audiată doamna Rodica Stănoiu, mi s-a confirmat încă o dată că există mărturii legate de faptul că înainte de anul 2005 acest serviciu SIPA, transformat în DGPA, a fost folosit pentru a controla activitatea şi carierele magistraţilor, atât procurori, cât şi judecători. Nu, nici nu poate să dea asemenea exemple. Nici nu poate să dea. Se poate referi la tipul de documente care este acolo, nu la conţinutul acelor documente, efectiv cu nume de judecători. N-ai cum să faci publice asemenea nume. Sunt tipuri de documente, informaţii legate de viaţa judecătorilor, cu cine se întâlneau, cu jurnalişti, cu politicieni, cu cine întreţinea relaţii intime. Nu a fost niciun nume, nici nu cred că putea să dea nume pentru că asta e exact genul de concluzie la care putem ajunge în care hotărâm sau se hotărăşte până la urmă ce se face cu acele documente, care vor fi arhivate, la care vor avea acces cercetătorii, la care vor avea acces cei vizaţi de Comisie. Adică cum se întâmplă la CNSAS, există eventual, dacă nu rămâne închisă sau nu se va distruge, probabil va exista un regulament foarte clar. S-a întrebat şi s-a spus foarte clar că erau note care se trimiteau către Ministerul Justiţiei, ce tip de note, dar nu poţi să faci public numele acelor persoane", a completat Mihai Goţiu.

Preşedintele Comisiei de anchetă SIPA, Viorel Salan, a declarat marţi, după audierea judecătorului Cristi Danileţ, că acesta a confirmat că există lacune în respectarea procedurilor şi prevederilor legale cu privire la desfiinţarea arhivei SIPA.

"Nu numai domnul Danileţ, dar şi celelalte persoane care au fost audiate azi, au scos în evidenţă că într-adevăr, termenul de 90 de zile care era prevăzut în Hotărârea de Guvern nr. 127/2006 (privind desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie din subordinea Ministerului Justiţiei - n.r.) era un termen insuficient pentru a putea să desfăşoare toate activităţile procedurale care erau prevăzute în Hotărâre. Aspectele semnalate, zic eu, pot să ducă la multe clarificări în ceea ce priveşte respectarea legii. Un lucru este cert. Nu s-au avut în vedere actele normative incidente care vizează constituirea arhivei, respectiv predarea ei care era unul dintre obiectivele principale prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 127. Poate nu au gândit complexitatea unei asemenea activităţi şi poate că raţionamentele au fost numai la desfiinţarea structurii, fără să ia în calcul toate celelalte elemente foarte importante. Cei care au venit şi azi au scos în evidenţă aceste lacune", a afirmat Salan, după încheierea şedinţei Comisiei.

Şedinţa următoare a Comisiei SIPA va avea loc joia viitoare, 3 mai, ora 14.00, unde vor fi audiaţi alţi foşti membri ai Comisiei de inventariere a arhivei SIPA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici