Guvernul îşi angajează marţi răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul legii descentralizării

Guvernul îşi angajează, marţi, răspunderea asupra proiectului legii descentralizării, în faţa Parlamentului, şedinţa Camerelor reunite fiind programată să înceapă la ora 15.00.

1176 afișări
Imaginea articolului Guvernul îşi angajează marţi răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul legii descentralizării

Premierul Victor Ponta (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Angajarea răspunderii va fi marţi, la ora 15.00", a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, după şedinţa de luni a Birourilor Permanente reunite. El a menţionat că la proiectul legii descentralizării au fost depuse 2004 amendamente, iar acestea au fost trimise premierului.

Proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică a fost aprobat de Guvern în şedinţa de joi şi transmis apoi Parlamentului.

Vicepremierul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat că domeniile care vor fi descentralizate, ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi competenţele teritoriale legate de pescuit.

Liviu Dragnea a arătat că în procesul de descentralizare nu vor fi incluse porturile, pentru care în perioada următoare va exista o "abordare separată", şi nici plajele.

În privinţa plajelor, va fi transferat doar dreptul de administrare al acestora, urmând să rămână în proprietaea publică a statului. De la transferul dreptului de administrare vor fi exceptate însă plajele unde sunt în derulare proiecte cu finanţare europeană.

Proiectul de lege introduce totuşi posibilitatea ca pe Dunăre, pe anumite râuri sau alte cursuri de apă, la solicitarea autorităţilor locale, Apele Române să poată da în administrare porţiuni de plaje naturale, care pot apărea întâmplător şi unde autorităţile locale pot organiza activităţi de turism sau agrement.

Clădirile cinematografelor nu vor fi transferate autorităţilor locale, a mai spus Dragnea, pentru că majoritatea acestor imobile sunt afectate de contracte de închiriere.

Dragnea a mai spus că poliţia nu se descentralizează, ci dimpotrivă "se întăreşte", iar în aceeaşi situaţie se află şi Agenţia de Prestaţii Sociale.

Potrivit lui Dragnea, în urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituţiile descentralizate, fiind preluaţi din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale şi cu cheltuielile de personal aferente, la instituţiile descentralizate care vor intra în subordinea autorităţilor locale.

Descentralizarea va implica, totodată, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor teritoriale.

Parlamentarii au avut posibilitatea de a depune amendamente la proiectul legii descentralizării până luni după-amiază.

Astfel, 37 de parlamentari au depus 2004 amendamente, cele mai multe dintre acestea fiind iniţiate de aleşi ai PSD. Deputatul PSD Mircea Dobre a înregistrat 1724 amendamente la proiectul de act normativ.

Din partea UDMR au fost depuse de către preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, dar şi de către vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, 85 de amendamente.

De asemenea, mai mulţi parlamentari PPDD au semnat 42 de amendamente.

Totodată, o serie de parlamentari PNL au depus individual sau în numele grupului parlamentar o serie de amendamente.

Din partea PDL nu au fost înregistrate amendamente la proiectul de lege privind descentralizarea.

Amendamentele depuse de parlamentari la proiectul legii descentralizării ar urma să fie discutate de Guvern înainte de prezentarea în Parlament.

PDL a anunţat că nu depune amendamente pe proiectul de lege privind descentralizarea, ci va încerca să iniţieze o moţiune de cenzură şi va solicita colaborarea UDMR, PPDD, "chiar şi a PNL".

"La BPN al PDL s-a decis să nu fie depuse amendamente la acest proiect de lege, fiind considerat neconstituţional. În egală măsură, PDL intenţionează să atace proiectul de lege la Curtea Constituţională, dar înainte va încerca să depună o moţiune de cenzură pe acest proiect de lege şi va solicita colaborarea UDMR, PPDD chiar şi a PNL. În cazul în care pentru această moţiune de cenzură nu sunt strânse semnăturile necesare, va fi depusă o moţiune simplă", a precizat purtătorul de cuvânt al partidului, Adriana Săftoiu.

O moţiune de cenzură este iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.

Conform Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată, în şedinţă comună, prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Precedenta angajare a răspunderii Guvernului, în aprilie 2013, a vizat proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici