Guvernul semnează un Memorandum cu Banca Mondială pentru acordarea de asistenţă instituţiilor publice

Guvernul României şi Banca Mondială semnează, luni, un Memorandum de înţelegere pentru a se continua acordarea de servicii de asistenţă tehnică instituţiilor publice româneşti până în anul 2023, în contextul continuării reformelor structurale şi creşterii eficienţei administraţiei publice.

568 afişări
Imaginea articolului Guvernul semnează un Memorandum cu Banca Mondială pentru acordarea de asistenţă instituţiilor publice

Guvernul semnează un Memorandum cu Banca Mondială pentru acordarea de asistenţă instituţiilor publice (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Instituţiile publice vor fi principalul beneficiar al acestor servicii de asistenţă care vor fi finanţate din Fondurile Structurale şi de Investiţii Europene (ESIF) din cadrul perioadei de programare 2014-2020. Din 2010, aproape 20 de instituţii publice au beneficiat de programul Băncii Mondiale din România prin care s-au pus bazele unei administraţii publice moderne. Programul a inclus domenii precum incluziunea socială şi reducerea sărăciei, agricultura, schimbările climatice, politica în domeniul concurenţei, educaţia, integrarea romilor, transporturile şi planificarea urbană. Ca urmare a succesului programelor din ultimii ani, Guvernul a convenit extinderea serviciilor de asistenţă tehnică pentru toate fondurile europene structurale şi de investiţii, inclusiv Fondul European de Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi Fondul European de Acvacultură, Piscicultură şi Pescuit, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Fondurilor Europene.

"Salutăm sprijinul acordat României de către experţii Băncii Mondiale pentru modernizarea autorităţilor naţionale şi locale astfel încât cetăţenii să beneficieze de servicii publice de calitate. Ca şi în perioada Memorandumului precedent (2012-2015), semnat cu Banca Mondială şi alte instituţii financiare (Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), Ministerul Fondurilor Europene va oferi direcţia strategică şi coordonarea activitaţilor din cadrul memorandumului şi dorim ca experienţa pe care a acumulat-o în colaborare cu toţi partenerii săi să ducă la realizarea împreună a unor acţiuni concrete pentru dezvoltarea economică şi socială", a declarat Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene.

În cadrul Memorandumului anterior (2012-2015) între România şi Banca Mondială au fost încheiate 26 de acorduri de servicii finanţate din Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) 2007-2013 sau din axele de asistenţă tehnică ale programelor operaţionale, pentru 12 instituţii publice centrale din România, în valoare totală de aproximativ 31 milioane euro, potrivit sursei citate.

"În ultimii cinci ani, autorităţile locale şi naţionale, prin parteneriatul pentru servicii de asistenţă, au beneficiat de expertiza internaţională şi cunoştinţele Băncii Mondiale. Acest parteneriat de succes s-a dezvoltat în mod considerabil, ca urmare, România are cel mai mare program de acest tip din cadrul Băncii cu rezultate importante în domeni cheie" a declarat Cyril Muller, Vice Preşedintele BM pentru Europa şi Asia Centrală.

Un exemplu în ceea ce priveşte utilizarea expertizei oferite de Banca Mondială îl constituie indicatorii de performanţă furnizaţi în cadrul Acordului de servicii "Crearea unui sistem de evaluare a performanţei funcţionarilor din administraţie care gestionează fondurile UE încheiat cu Ministerul Fondurilor Europene. Aceşti indicatori au stat la baza elaborării procedurii de evaluare semestrială a activităţii/ performanţelor profesionale individuale ale personalului care gestionează asistenţa financiară nerambursabilă comunitară pentru aproximativ 2000 de funcţionari publici din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Finanţelor Publice (mai precis din Autoritatea de Certificare şi Plată şi Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice), organismelor intermediare din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerului Energiei şi Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională.

 

 

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

  

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici