Iliescu: "Afacerea CEC" completează profilul moral al lui Băsescu

Fostul şef de stat Ion Iliescu a declarat, luni, că "afacerea CEC" completează profilul moral al actualului preşedinte, Traian Băsescu, el arătând că în mandatul său nu a sunat pe nimeni pentru menţinerea cuiva în funcţie şi că s-a pronunţat public împotriva unor asemenea "năravuri şi mentalităţi".

420 afișări
Imaginea articolului Iliescu: "Afacerea CEC" completează profilul moral al lui Băsescu

Radu Gheţea (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Iliescu a declarat, luni, răspunzând unei întrebări, că ieşirile publice ale preşedintelui Traian Băsescu la adresa premierului Victor Ponta sunt "nedemne" pentru funcţia pe care o deţine acesta.

"Pentru ţinuta unui şef de stat, a unui preşedinte, asemenea ieşiri sunt nepotrivite, ca să nu spun mai mult", a răspuns Iliescu.

Întrebat cum vede "afacerea CEC", în care este implicat preşedintele Traian Băsescu, Iliescu a precizat că aceasta completează "profilul moral" al lui Băsescu.

"Asta completează profilul moral al omului. Nu vreau să comentez mai mult", a spus Iliescu.

Întrebat dacă în timpul mandatelor sale de şef de stat a procedat vreodată similar, Iliescu a precizat: "Aţi auzit de aşa ceva pe vremea mea? Nu".

Întrebat dacă ar fi putut proceda similar, Iliescu a răspuns negativ.

"Nu. Pentru că nu-mi permitea ţinuta, nu-mi permitea postul, nu-mi permtea responsabilitatea în care eram. Combăteam asemenea chestiuni. M-am pronunţat public împotriva unor asemenea năravuri şi mentalităţi. Aşa că nu puteam să fac aşa ceva. Nu-mi permitea moralitatea mea. Dar iată că se întâmplă. Asta conturează profilul moral al omului în cauză", a mai spus Iliescu.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a afirmat că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) Bank, fără a motiva această intervenţie.

Declaraţia a fost făcută miercuri seară la Guvern, în contextul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.

El a răspuns astfel întrebat de un jurnalist, care a invocat "surse bancare", dacă este adevărat că Băsescu l-a sunat pentru a-i cere ca Gheţea să nu fie schimbat de la CEC.

"M-a sunat acum două-trei săptămâni, pentru că este în procedură de schimbare statutul CEC Bank privind schimbarea modului de administrare al acestei bănci şi cred că domnul preşedinte Gheţea a dat fuga la domnul preşedinte Băsescu să ceară sprijinul pentru a nu fi schimbat în eventualitatea în care se va schimba sistemul de conducere la CEC Bank. M-a rugat....", a spus Chiţoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici