Iliescu: Doina Cornea nu avea cum să fie arestată după Revoluţie

Fostul şef de stat, Ion Iliescu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Doina Cornea nu avea cum să fie arestată după Revoluţie, Ministerul de Interne fiind prăbuşit şi în subordinea MApN, el apreciind că afirmaţiile lui Emil Constantinescu sunt neconfirmate.

96 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Doina Cornea nu avea cum să fie arestată după Revoluţie

Iliescu: Doina Cornea nu avea cum să fie arestată după Revoluţie (Imagine: Alex Drifter/Mediafax Foto)

"Este o aberaţie această treabă. Nu ştiu de unde şi ce speculează domnul Constantinescu în această chestiune. Nu avea cum să fie arestată. De cine să fie arestată? (...) Asta e o aberaţie. Cine avea să facă arestări atunci? Se prăbuşise Ministerul de Interne, era pus sub comanda Armatei. Să vină Armata să aresteze? Pe cine să aresteze?", a spus Iliescu, comentând afirmaţiile fostului preşedinte Emil Constantinescu, care precizează, într-un interviu acordat cotidianului Adevărul, că Doina Cornea a fost arestată, după Revoluţie, într-o cazarmă din Bucureşti şi păzită de locotenenţii Gabriel Oprea şi Eugen Bejinariu

Iliescu a precizat că este pentru prima dată când aude despre arestarea Doinei Cornea, în 20 de ani de la Revoluţie.

"Sunt nişte afirmaţii gratuite în interviul domnului Constantinescu. Ca şi ceea ce afirmă dânsul - că eu nu am fost la Revoluţie. (...) E cam slobod, aşa, la expresie. Dar care este esenţa Revoluţiei? Schimbarea puterii. Dânsul face nişte afirmaţii cam aberante, nu numai neştiinţifice, că e om cu pretenţii de ştiinţă. Nu ştiu de ce se lansează în asemenea afirmaţii neverificate. Pentru prima oară aud aşa ceva. Au trecut de atunci 20 de ani. Ne-am văzut cu doamna Cornea în 27 (decembrie 1989. n.r.). Dacă ar fi avut ceva nu ne-ar fi spus acolo, membrilor CFSN? Sunt surprinzătoare, fără susţinere", a spus Iliescu despre declaraţiile lui Constantinescu.

Iliescu a precizat că în noaptea de 22 decembrie 1989 Doina Cornea a fost menţionată printre cei 39 de membri ai CFSN. El a arătat că în după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, când încă nu se constituise nici CFSN şi nicio structură provizorie în stat, respectiv după prăbuşirea de sistem şi după fuga lui Ceauşescu, a început diversiunea armată, în jurul orelor 18.30.

"Ne-am aflat sub foc. Lucram în sediul CC, încercând să redactăm "Proclamaţia către ţară". Doina Cornea nu era cu noi. Era la Cluj. Mulţi alţii nu erau cu noi atunci - m-am referit la nume care fusesertă vehiculate la Europa Liberă - şi Ana Blandiana, şi Dinescu, mai mulţi, care nu au fost cu noi în sediul CC când am redactat proclamaţia", a spus Iliescu.

El a arătat că membrii CFSN care se aflau în CC au fost nevoiţi să părăsească acest sediu din cauza salvelor de tir trase înspre clădire. "Ne-am regăsit târziu în noapte la sediul TVR, unde am continuat şi am finalizat redactarea Comunicatului către ţară al CFSN. Am făcut-o sub foc permanent, se trăgea asupra noastră. Din clădirea turn a TVR - am lucrat la etajul 11 - a trebuit să trecem spre corpul unde se aflau studiourile. Când am trecut prin pasarelă, s-a atras asupra noastră. În aceste împrejurări am prezentat documentul respectiv la TVR. Toată noaptea s-a tras, şi zilele şi nopţile următoare", a subliniat Iliescu.

El a arătat că nu ştie când a venit Doina Cornea de la Cluj la Bucureşti, precizând că s-a întâlnit prima dată cu aceasta pe 27 decembrie 1989, când s-au reunit toţi cei 39 de membri ai CFSN. "Eu nu ştiu dânsa când anume a venit de la Cluj de la Bucureşti. Detalile aceastea nu le cunosc, că noi am putut să ne reunim de fapt cu toţi cei 39 de membri abia pe 27 decembrie, după ce avusese loc procesul şi execuţia pe 25 seara. Eu cu dânsa, pentru prima dată, m-am întâlnit pe 27, când încetaseră de acum toate aceste acţiuni armate şi ne-am putut pentru prima dată întâlni cu toţi cei 39 de membri", a spus Iliescu.

El a spus că are cunoştinţă de replica dată de Eugen Bejinariu, care afirma că Doina Cornea era găzduită la un cămin al MapN, el având misiunea să o ducă la gară, pentru a se întoarcă la Cluj, dar a subliniat că nu cunoaşte împrejurările respective.

Fostul preşedinte Emil Constantinescu susţine, într-un interviu acordat cotidianului "Adevărul", că Doina Cornea a fost practic arestată, după Revoluţie, într-o cazarmă a armatei din Bucureşti, iar cei care o păzeau erau tinerii locotenenţi pe atunci Gabriel Oprea şi Eugen Bejinariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici