Impozitarea pensiilor speciale. Care este pensia medie în Armată şi câţi militari au pensie de peste 7.000 de lei

  • Din cei 65.000 de pensionari militari, aproximativ 4.000 ar fi în situaţia în care să le fie taxată o parte din pensie cu 85%.
  • Pensia militară medie este de aproximativ 4.000 lei brut, dar şi acestea vor fi impozitate cu 10%.
  • În 2019, pensiile militarilor au costat peste 3 miliarde de lei.
20544 afișări
Imaginea articolului Impozitarea pensiilor speciale. Care este pensia medie în Armată şi câţi militari au pensie de peste 7.000 de lei

Impozitarea pensiilor speciale. Care este pensia medie în Armată şi câţi militari au pensie de peste 7.000 de lei

Potrivit MapN, pensia medie a unui millitar este de 4.000 de lei, existând aproximativ 65.000 de pensionari militari. Aceştia sunt afectaţi de impozitul de 10%, întrucât orice pensie între 2.000-7.000 de lei va fi supusă taxării, conform legii care a trecut de Parlament. 

Dintre aceştia, 6% au pensii cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei. Asta înseamnă că aproximativ 4.000 de pensionari militari ar urma să fie în situaţia în care să fie impozitaţi cu 85% pentru sumele ce trec de 7.000 de lei, aşa cum au votat parlamentarii. 

Totodată, există aproximativ 1.700 de pensionari militari (un procent de 2,6%) care primesc pensii de peste 10.000 de lei lunar. În principiu, este vorba de foşti magistraţi militari sau foşti aviatori. 

Camera Deputaţilor a dat votul decisiv, miercuri, unui proiect de lege care prevede taxarea suplimentară a pensiilor şi indemnizaţiilor speciale. Astfel, pensiile care trec de 7.000 de lei ar urma să fie taxate cu 85% pentru sumele care trec de acest plafon.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a postat un mesaj în care transmite că susţine menţinerea pensiilor militarilor. Ministrul aminteşte că militarii sunt printre bugetarii cu cele mai mici salarii, chiar dacă se expun riscurilor, stau departe de familie şi pleacă în misiuni de război. În plus, militarilor le sunt restrânse mai multe drepturi, precum dreptul de a fi ales sau libertatea de exprimare.

Incompatibilitatea de a avea alte venituri este încă un motiv pentru care Nicolae Ciucă nu susţine taxarea suplimentară a pensiilor militare. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici