ISTORIE  În 2008, Putin ar fi strigat la Bush: „Ucraina nu este un stat, este nimic!”

REMEMBER IMPORTANT. În aprilie 2008, în timpul unui consiliu Rusia-NATO, preşedintele rus şi preşedintele de atunci al Statelor Unite au fost protagoniştii unei confruntări aprinse asupra Ucrainei.

4689 afișări
Imaginea articolului În 2008, Putin ar fi strigat la Bush: „Ucraina nu este un stat, este nimic!”

Preşedinţii Putin şi Bush

Putin s-ar fi întors către un George Bush, preşedintele SUA, rămas atunci perplex: „Trebuie să-mi explici ce este Ucraina, pentru că pur şi simplu nu ştiu”. Se întâmpla la Consiliul din Rusia, în aprilie 2008. Data este importantă, pentru că, la acea masă, obiectul disputei nu era Kievul, ci Georgia, pe care Rusia urma să o atace apoi în luna august a anului următor.

În timpul întâlnirii cu uşile închise, Putin a anunţat că Moscova vede abordarea NATO faţă de graniţele ruse ca o ameninţare reală la adresa intereselor sale şi promite măsuri adecvate.

El adaugă că, dacă NATO va acorda Georgiei o promisiune de aderare, atunci Rusia va recunoaşte Abhazia şi Osetia de Nord. „Putin a vorbit calm şi en passant despre Georgia”, a declarat pentru ziarul Kommersant o sursă internă din delegaţia unei ţări NATO.

Ucraina, marele of al lui Putin

„Pe de altă parte, când a fost vorba de Ucraina, Putin a fost într-un acces de furie. Întorcându-se către Bush, el a spus: ăsta nici măcar nu este un stat”. Preşedintele rus şi-a pierdut calmul proverbial. „Ce este Ucraina? O parte din teritoriile sale este Europa de Est şi o parte, care este de remarcat, i-a fost dăruită de noi! Trebuie să-mi spui ce este Ucraina, pentru că nu ştiu. Ucraina este nimic”.

După această izbucnire, Putin şi-ar fi cerut scuze, pentru că a ridicat vocea. Dar, apoi a adăugat, pe un ton glacial, că dacă Ucraina ar fi acceptată în NATO, ar înceta imediat să mai existe pur şi simplu ca stat. A solicitat explicaţii suplimentare şi a adăugat că, în acest caz, Rusia ar putea începe imediat să anexeze Crimeea şi estul Ucrainei. Ceea ce s-ar întâmpla mai târziu, în 2014 şi în 2022.

Aşadar, apreciază analiştii internaţionali, atacul de acum face parte dintr-un plan ticluit de mult de Putin (AICI, faptul că programează războiul de 7 ani, aşa cum i s-a confesat, într-un interviu, regizorului american Oliver Stone).

Izbucnirea de atunci a lui Putin nu a fost niciodată infirmată de Kremlin. Un alt semn al faptului că, pentru preşedintele rus, Ucraina este aproape o chestiune uriaşă, chiar personală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici