Instituţiile nu vor mai putea solicita date şi informaţii existente în sistemul public - proiect

Instituţiile publice nu vor mai putea cere firmelor date şi informaţii care există deja în baza de date din sistemul public, începând de la sfârşitul anului viitor, potrivit unui proiect legislativ iniţiat de liberalul Florin Cîţu, una dintre motivaţii fiind ”eliminarea şpăgii”.

1436 afișări
Imaginea articolului Instituţiile nu vor mai putea solicita date şi informaţii existente în sistemul public - proiect

Instituţiile nu vor mai putea solicita date şi informaţii existente în sistemul public - proiect

”Este interzis ca o instituţie sau autoritate publică să solicite, persoanelor fizice sau juridice beneficiare ale serviciilor publice, date sau informatii existente în sistemul public”, se arată în propunerea legislativă ”Anti-birocraţie” iniţiată de senatorul PNL Florin Cîţu.

Potrivit proiectului, funcţionarii care vor încălca regula vor fi sancţionaţi disciplinar.

”Începând cu data de 30 decembrie 2018, nicio persoană fizică sau juridică de drept privat nu are obligaţia de a transmite şi nici nu îi pot fi solicitate, de către o instituţie sau autoritate publică, date sau informaţii existente în sistemul public”, mai stabileşte proiectul.

Iniţiatorul consideră că, în acest fel, vor fi reduse aglomeraţia la ghişee şi numărul funcţionarilor. De asemenea, se prevede eliminarea ”şpagii în situaţii limită în care cetăţeanul are nevoie de un serviciu pe care sistemul, din birocraţie şi lisa arhivei documentelor, tergiversează a i-l furniza şi, prin urmare, creşterea integrităţii în relaţia stat-cetăţean”.

Senatul este primă cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici