Institutul pentru Politici Publice: Parlamentul să-şi asume răspunderea în cazul Coldea. Controlul nu poate fi făcut de subalterni

Controlul în cazul şefului operativ al SRI, Florian Coldea, trebuie să fie făcut de o comisie reunită a celor două Camere ale Parlamentului şi nu de subalterni din cadrul SRI, a cerut public vineri Institutul pentru Politici Publice (IPP).

512 afișări
Imaginea articolului Institutul pentru Politici Publice: Parlamentul să-şi asume răspunderea în cazul Coldea. Controlul nu poate fi făcut de subalterni

IPP: Parlamentul să-şi asume răspunderea în cazul Coldea. Controlul nu poate fi făcut de subalterni (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Arhiva Foto)

''În urma gravelor nereguli descoperite în cadrul principalului Serviciu de Informaţii din România, Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicită celor două Camere ale Parlamentului să îşi exercite cu răspundere rolul legal prevăzut de legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii. Conform art. 1 Legea 14/1992 în vederea exercitării controlului concret şi permanent, se constituie o comisie comună a celor doua Camere'', transmite IPP.

Potrivit sursei citate, controlul activităţii şefului operativ al SRI trebuie să fie făcut de superiori şi nu de subalternii săi din cadrul Serviciului.

''Controlul şefului operativ al SRI, în cazul actualelor nereguli cunoscute în spaţiu public - dl. Florian Coldea, nu poate fi făcut de către actuali subalterni, aşa cum a fost anunţat în spaţiul public. Acest control trebuie să fie făcut, conform legii, dar şi al bunului simţ nu de către subalterni, ci de superiori'', se arată în comunicat.

Totodată, IPP transmite Parlamentului faptul că este nevoie de măsuri imediate pentru ca astfel de situaţii să nu mai apară.

Organizaţia neguvernamentală solicită Parlamentului să adopte o nouă lege a SRI, cea din 1992 fiind ''plină de lipsuri şi de precizie, mai ales în zona de control'', iar partidelor să trateze cu mai multă responsabilitate numirea reprezentanţilor lor în comisiile parlamentare de control, ''reconfirmarea unor membri şi preşedinţi care au ocupat aceste poziţii în perioada 2004-2016 urmând să fie reconsiderată având în vedere 'controlul parlamentar' exercitat până acum''.

Serviciul Român de Informaţii a anunţat joi că la nivelul serviciului a fost constituită o comisie de verificare, până la finalizarea acestora, prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, fiind pus la dispoziţia directorului structurii.

"În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificari preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea", a precizat SRI.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici