Video INTERVIU - Harris: România nu are reputaţie de ţară curată pentru investitori, corupţia îngrijorează-VIDEO

România continuă să aibă probleme cu birocraţia şi nu are o reputaţie de "ţară curată" pentru afaceri, cazurile de corupţie continuând să reprezinte o îngrijorare pentru investitorii străini şi o problemă ce trebuie rezolvată de procurori, consideră ambasadorul britanic la Bucureşti, Martin Harris.

1075 afișări

Reporter: Vi s-a spus dacă nivelul corupţiei este de la cele mai mici niveluri până la un nivel mai înalt al autorităţilor? Care sunt cele mai frecvente forme de corupţie, "şpaga", cum se spune, sau cazuri mai înalte v-au fost reclamate ?

Martin Harris: Eu cred este o problemă generală corupţia, pentru toţi din societate. În cazul investitorilor britanici, sunt companii mici şi mari care se confruntă cu această problemă, dar sunt şi altele care nu s-au confruntat cu această problemă. Aşa cum am spus, realitatea în România nu este sută la sută atât de rea, cât mai ales reputaţia, dar reputaţia este importantă. Aceasta este o provocare pentru România în ansamblu, cum să schimbe reputaţia ţării.

Reporter: Marea Britanie consideră viabilă realizarea în viitor a aşa numitelor "State Unite ale Europei" ?

Martin Harris: În Marea Britanie avem o poziţie pragmatică în acest sens. Evident că, pentru salvarea monedei euro, trebuie să existe un nivel de integrare mai înalt între membrii zonei euro. Probabil că cei 17 membri ai zonei euro vor lua mai multe decizii comune în viitor, dar nu trebuie să uităm că există şi o Uniune Europeană de 27 membri. Este foarte important să păstrăm piaţa unică, să păstrăm instituţiile comune şi, după părerea noastră, să intensificăm colaborarea pe piaţa unică între cei 27 de membri. Nu vreau o Europă cu două clase, vreau o Europă unită. Aceasta este poziţia fermă a premierului David Cameron.

Reporter: Vorbeaţi de reputaţia României şi există un personaj foarte imporant din monarhia britanică ale cărui acţiuni sunt menite să promoveze foarte mult România. Mă refer la Prinţul Charles. Care credeţi că este motivaţia sa principală în a promova România ?

M.H.: Prinţul Charles este un adevărat ambasador pentru România şi ştiu că este o pasiune personală a Prinţului Charles. Cred că Prinţul Charles a remarcat ceva important pentru România, şi anume că patrimoniul României este un avantaj enorm pentru ţară. Dacă este posibil, trebuie să se păstreze acest patrimoniu pentru economia rurală, pentru turism. Eu sunt scoţian şi în Scoţia avem un ţinut rural foarte frumos, avem o reţea de cetăţi şi ele constituie punct de atracţie pentru milioane de turişti din Japonia, din America. Turismul este un punct principal al economiei Scoţiei. Eu cred că şi România are această posbilitate, pentru că patrimoniul României este deosebit şi este păcat că în acest moment nu constituie un punct de atracţie pentru mai mulţi turişti. Cred că Prinţul Charles face lumină în această problemă.

Reporter: Ce credeţi că ar trebui promovat mai mult din ce aţi văzut în România ca locuri de atracţie turistică?

Martin Harris: Este o chestiune de infrastructură, dar nu de infrastructură mare, ci mică. Am vorbit despre importanţa strategică a IMM-urilor pentru economia României, iar turismul este un sector al economiei unde IMM-urile joacă un rol foarte important. Dezvoltarea pensiunilor, restaurantelor şi a altor puncte de atracţie pentru turişti este un sector cu potenţial mare în România şi poate să joace un rol strategic în dezvoltarea României în ansamblu.

Reporter: Legat de monarhie şi de Prinţul Charles, aţi participat la evenimentele care au marcat aniversarea a 90 de ani de viaţă ai Regelui Mihai. Pentru că ştiu că v-a plăcut filmul "Discursul Regelui", ce părere aţi avut despre discursul Regelui Mihai din Parlament?

Martin Harris: Am fost onorat să particip la acest eveniment, care a fost un moment istoric, cred, pentru România. A fost impresionant când Regele a spus că el s-a adresat direct Parlamentului după mai bine de 60 de ani. În discursul său, Regele Mihai a remarcat valorile importante pentru o democraţie sănătoasă, adică etică în viaţa publică şi litera legii. Este foarte important să se încuraje aceste elemente importante pentru o democraţie de succes.

Reporter: Viaţa publică românească mai are încă de lucrat în această direcţie, în opinia dumneavoastră ?

Martin Harris: Cred că este o tendinţă bună. Am spus că ANI a înregistrat rezultate importante. Este evident că România doreşte să atingă un nivel de etică în viaţa publică mai înalt.

Reporter: Reprezentanţi o ţară care a definit monarhia modernă. Credeţi că monarhia ar fi potrivită şi pentru România?

Martin Harris: Nu pot să dau nicio recomandare pentru oamenii din România. Cred că depinde de fiecare ţară să aleagă un sistem de guvernare şi România a ales un sistem republican. Dar, aveţi dreptate, avem în Marea Britanie o monarhie modernă şi la noi monarhia are un sprijin foarte puternic, în Marea Britanie există un respect deosebit pentru Casa Regală. Este important ca monarhia să fie şi tradiţională, şi modernă în acelaşi timp. Weekend-ul trecut, la Summit-ul Commonwealth, liderii au hotărât să schimbe linia de succesiune în casa regală din Marea Britanie, astfel încât moştenitorul va fi primul născut, indiferent dacă este băiat sau fată şi, în acest sens, monarhia să continue să corespundă cu valorile poporului, adică egalitate de şansă.

Reporter: Trebuie să vă spun că şi Casa Regală din România a făcut acest lucru cu câţiva ani în urmă.

Martin Harris: Ştiu. Urmăm acest exemplu.

Reporter: Aţi avut timp să vă familiarizaţi cu viaţa de zi cu zi în România. Ne puteţi spune ce vă place în România şi ce vă deranjează în viaţa normală ?

Martin Harris: Eu sunt aici cu familia mea, avem trei fete şi pentru noi este foarte plăcut să fim aici, în România şi în Bucureşti. Am venit pentru prima oară în România acum 20 de ani, în vara anului 1990, când eram student, cu prietena mea, care a devenit soţia mea. Pentru mine este extraordinară transformarea prin care România a trecut între timp. Nu puteam să mă gândesc atunci că voi reveni într-o ţară aliată cu Marea Britanie în NATO şi un partener în UE. Acum viaţa în Bucureşti este ca viaţa în orice oraş din Europa, chiar puţin mai interesantă.

Reporter: Din ce punct de vedere, ce vi se pare mai interesant ?

Martin Harris: Pentru mine este mai interesant să trăiesc într-o ţară dinamică, unde este un proces de schimbare. Cred că România continuă să fie într-o perioadă de tranziţie şi, în plus, este foarte important ca acest proces de tranziţie să continue. Nu este posibil să opresc procesul de reformă, trebuie să continuu şi să fiu mai competitiv decât India, China şi decât economiile emergente. Eu cred că aici în România există o capacitate de reformă, de schimbare mai mare, probabil, decât în alte ţări din Europa.

Reporter: Dar la români, în general, când mergeţi pe stradă sau în oraşele din România, ce vă atrage, ce vă deranjează ?

Martin Harris: Am călătorit mult în România, am fost în Maramureş, în Bucovina, în Ardeal, în Craiova, Constanţa şi este cu adevărat o ţară foarte frumoasă, cu patrimoniu interesant. Pentru mine este interesant amestecul de influenţe europene cu care mă confrunt în România. Sunt influenţe franceze, germane sau anglo-saxone, otomane, ortodoxe, este un amestec cu adevărat european şi foarte interesant. Cred că acesta este un avantaj pentru România şi este foarte plăcut pentru un străin aici în România. În Bucureşti este o viaţă culturală foarte plină. Pentru mine Festivalul Enescu a fost superb în acest an. Am avut aici London Symphony Orchestra, orchestra The Age of Enlightenment, Royal Liverpool Philharmonic şi Academia St. Martin in the Fields şi multe alte orchestre din Europa şi din lume. Este o viaţă culturală foarte plină şi mă bucur să am această oprotunitate să trăiesc şi să lucrez în România.

(Interviu realizat de Ovidiu Bărbulescu, ovidiu.barbulescu@mediafax.ro)
Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici