INTERVIU: Marko Bela: După 20 de ani, condiţia de minoritar este alta, au fost dobândite drepturi

Liderul UDMR, Marko Bela, vorbeşte, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, despre "euforia" pe care o simţea, în urmă cu 20 de ani, la înfiinţarea Uniunii, despre schimbarea condiţiei de minoritar în România, dar şi despre încercările de "obstrucţionare" a acţiunilor UDMR de către PCM.

24 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Marko Bela: După 20 de ani, condiţia de minoritar este alta, au fost dobândite drepturi

INTERVIU: Marko Bela: După 20 de ani, condiţia de minoritar este alta, au fost dobândite drepturi (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

La 20 de ani de la înfiinţarea UDMR, în 25 decembrie 1989, Marko Bela, care este unul dintre membrii fondatori ai acestei formaţiuni gândite pentru a reprezenta interesele maghiarilor din România, vorbeşte despre ceea ce a stat la baza înfiinţării UDMR, dar şi despre "iluzii care nu s-au adeverit".

Prezentăm interviul acordat de liderul UDMR, Marko Bela:

Reporter: UDMR a împlinit 20 de ani, iar dumneavoastră aţi fost unul dintre membrii fondatori. Ce sentimente aveaţi atunci şi cum priviţi acum în urmă?

Marko Bela: În ceea ce mă priveşte, pe de o parte, cu sentimentul de asumare a unei alte meniri, şi anume implicarea în viaţa politică, eu eram un intelectual cu altă menire, care nu a făcut politică. Deci, fiind conştient de dificultăţile care ne aşteaptă, dar în acelaşi timp cu o euforie extraordinară şi cu nişte iluzii care nu s-au adeverit, şi anume că foarte repede vom reuşi să impunem o schimbare radicală, atât în ceea ce priveşte întreaga societate din România, construcţia democratică din România, cât şi în ceea ce priveşte relaţiile interetnice. Şi trebuie să constat, ulterior, că am fost naiv când am crezut că Silviu Brucan - toată lumea se referă la această prognoză - a fost un ultrapesimist când a vorbit de 20 de ani. Iată că nici 20 de ani n-au fost suficienţi pentru a impune o schimbare radicală în anumite domenii. Dar peste 20 de ani, totuşi, pot afirma că am realizat foarte multe lucruri bune, că în acest moment condiţia de minoritar, totuşi, e alta decât acum 20 de ani, că o serie de drepturi au fost dobândite. Altele, în schimb, trebuie să fie dobândite în viitor. Deci, a avut loc o schimbare mult mai lentă şi mult mai anevoioasă decât am sperat.

Rep.: Înfiinţarea unei alternative la UDMR, respectiv Partidul Civic Maghiar, plus alte organizaţii, v-a ajutat în ideea aceasta, de a impune o schimbare a mentalităţii?

M.B.: Obstrucţionarea eforturilor noastre de a obţine anumite schimbări nu ne-a ajutat, bineînţeles, şi aceste grupări sau acest partid de foarte multe ori n-au avut alt rol decât acela ca, pur şi simplu, să ne obstrucţioneze. Atunci când totuşi au mai reuşit să formuleze câte o critică pertinentă, acest lucru, şi din partea lor, şi din partea altora, ne-a ajutat bineînţeles. Dar aceste critici pertinente, în cazul lor, au fost excepţii. În general, ei pur şi simplu au încercat să blocheze sau să obstrucţioneze UDMR.

Rep.: Este o mentalitate în rândul UDMR această idee că numai fiind la guvernare poţi obţine drepturi?

M.B.: Nu. Nu. Noi, în aceşti 20 de ani, timp de şapte ani, deci 1990-1996, după aceea în anul 2009, am fost în opoziţie şi timp de patru ani, 2000-2004, nu am fost în Guvern, dar într-adevăr ne-am regăsit pe partea guvernamentală. Deci, guvernarea propriu-zisă înseamnă, de fapt, opt ani din cei 20.

Rep.: Ce ar mai fi de realizat?

M.B.: Trebuie să vă spun că eu am avut multe satisfacţii şi deloc nu consider că asumarea guvernării din partea mea a fost degeaba. Deci, a avut rezultate foarte serioase şi în continuare este nevoie să mergem mai departe în aceeaşi direcţie. România nu s-a aliniat încă în totalitate Uniunii Europene, deci suntem în Uniunea Europeană, procesul de integrare nu s-a încheiat şi avem cu toţii o răspundere în acest sens, iar în ceea ce priveşte relaţiile interetnice mai avem foarte multe de făcut.

Rep.: Sunteţi, totuşi, pentru a doua oară vicepremier. Aţi spus că un maghiar, un minoritar, va avea aceleaşi drepturi reale în România când va ajunge preşedinte sau va concura cu şanse reale la Preşedinţie. Când credeţi că se va întâmpla asta?

M.B.: Trebuie să se întâmple şi acest lucru, dar în ceea ce mă priveşte, eu nu mai am astfel de ambiţii personale, trebuie să ştiţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici