Iohannis: Austria a susţinut că spaţiul Schengen nu poate fi extins, dar pentru Croaţia a spus Da

Austria a susţinut timp de două săptămâni că spaţiul Schengen nu poate fi extins, dar pentru Croaţia a spus Da, pentru România şi Bulgaria Nu, a declarat luni seara preşedintele Klaus Iohannis, care consideră că acest mod de a face politică în UE nu poate să fie considerat pozitiv.

3663 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Austria a susţinut că spaţiul Schengen nu poate fi extins, dar pentru Croaţia a spus Da

„Votul din Consiliul JAI este foarte problematic pentru noi toţi în România şi trebuie să spun că am fost dezamăgit şi supărat după ce am primit rezultatul acestui vot. Această dezamăgire şi supărare vine din faptul că noi de 11 ani ne străduim, negociem şi sperăm să intrăm cu drepturi depline în spaţiul Schengen - noi, românii, după ce în decursul acestui an care se apropie de final, am avut câteva reuşite notabile”, a spus Klaus Iohannis.

Acesta a amintit faptul că România a reuşit în 2022 să ajungă în punctul în care Comisia Europeană a considerat că MCV-ul s-a finalizat şi a fost ridicat. De asemenea, el a spus că România a reuşit să convingă Olanda şi Suedia să voteze pentru aderarea României.

Klaus Iohannis spune că, în 16 noiembrie, la Bucureşti, în Palatul Parlamentului, a avut loc o întrunire a miniştrilor de interne din Uniunea Europeană, în aşa-numitul Format Salzburg, la finalul căreia miniştrii de interne au emis o declaraţie, care a fost foarte clară: România şi Bulgaria sunt binevenite în spaţiul Schengen - chestiune semnată şi susţinută inclusiv de ministrul de interne din Austria, în 16 noiembrie.

„Doar două zile mai târziu, acelaşi ministru de interne din Austria declara în faţa presei austriece că Austria nu poate să admită o lărgire a spaţiului Schengen, dintr-o chestiune care a fost greu de înţeles. S-au vehiculat diferite date, care nu au coincis în niciun fel cu datele noastre, nici cu datele Frontex, şi când s-a votat, s-a petrecut un lucru interesant: Austria a susţinut timp de două săptămâni - că atât a durat întreaga etapă de NU - că spaţiul Schengen nu poate fi extins, fiindcă sunt prea mulţi migranţi. Dar pentru Croaţia a ştiut să voteze DA, pentru România şi Bulgaria a ştiut să voteze NU. Acest mod de a face politică în Uniunea Europeană nu poate să fie considerat pozitiv, este foarte clar că migraţia reprezintă o problemă pentru Uniunea Europeană, dar este la fel de clar că România nu permite o migraţia nelegală şi nu este cauza unei migraţii nelegale. Deci, practic, România a primit NU nemeritat pentru o chestiune pe care n-am cauzat-o, ba dimpotrivă, România este foarte activă în combaterea migraţiei ilegale”, a mai spus şeful statului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici