Iohannis: Cred că va fi un Guvern cu care voi colabora foarte bine. N-am avut obiecţii la propuneri

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni seară, la TVR1, că Guvernul prim-ministrului desemnat Dacian Cioloş poate să fie şi crede că va fi un Executiv cu care va colabora foarte bine, el precizând totodată că nu a avut obiecţii faţă de propunerile de miniştri.

1917 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Cred că va fi un Guvern cu care voi colabora foarte bine. N-am avut obiecţii la propuneri

Iohannis: Cred că va fi un Guvern cu care voi colabora foarte bine; n-am avut obiecţii la propuneri (Imagine: Octav Ganea / Arhiva Mediafax Foto)

"Acest Guvern poate să fie şi chiar cred că va fi un Guvern cu care voi colabora foarte bine", a spus Iohannis.

Preşedintele a menţionat că premierul desemnat i-a prezentat propunerile de miniştri, însă a dorit să lase acestuia libertatea de a alege şi nu a intervenit în nicio speţă.

"N-am avut obiecţii faţă de propunerile prim-ministrului desemnat, dar, sigur, am discutat pe marginea acestei liste", a mai spus Iohannis.

Despre expresia "Guvernul meu": Mă refeream la un Guvern cu care pot colabora, nu "al meu"

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat, luni, într-un interviu acordat TVR, expresia folosită de el la începutul anului, cu privire la dorinţa de a avea un Guvern "al său", că se referea doar la ideea unui Executiv cu care poate colabora şi nu la un Guvern care să fie "al lui Klaus Iohannis".

Preşedintele a fost întrebat dacă Guvernul Cioloş se potriveşte criteriilor exprimate de el la începutul anului, când a spus că îşi doreşte "Guvernul său", un Guvern PNL, şeful statului explicând că afirmaţia a fost înţeleasă greşit.

"Îmi amintesc şi, cu siguranţă, ne amintim cu toţii că lumea a comentat în multe feluri această afirmaţie pe care am făcut-o atunci. Bineînţeles că Guvernul meu nu înseamnă un Guvern al meu, al lui Klaus Iohannis, este Guvernul României, dar prin Guvernul meu am înţeles atunci - şi înţeleg şi acum - un Guvern cu care colaborez, cu care căutăm împreună cele mai bune soluţii, cele mai bune abordări", a spus preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în ianuarie, că îşi doreşte un Guvern PNL, cu care să se simtă confortabil şi să pună în aplicare viziunea sa pe zece ani, precizând că relaţia cu Guvernul de la acel moment este una instituţională, normală.

"Da, eu îmi doresc un Guvern PNL. Nu fac niciun secret din asta", a spus Iohannis, la Realitatea TV, precizând că "una este ce avem acum, colaborăm instituţional, alta este dacă va fi un guvern, acum sau după 2016, cu cât mai repede cu atât mai bine".

El a mai spus că îşi doreşte "un Guvern cu care se simte confortabil, cu care, dacă merge la Bruxeles, să spună: Domnule preşedinte, Guvernul meu şi cu mine..".

Despre nominalizarea lui Dâncu: Nu trebuie eu să explic prezenţa cuiva în Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că a dorit să îi lase prim-ministrului desemnat Dacian Cioloş "libertatea" de a-şi alege propria echipă şi, deşi a discutat cu acesta lista de miniştri, nu a "intervenit" în alcătuirea ei, refuzând să comenteze numirea lui Vasile Dâncu în noul Cabinet.

Preşedintele a fost întrebat, într-un interviu acordat TVR, dacă a avut vreun rol în stabilirea noului Cabinet, Iohannis afirmând că doar a "discutat" cu Dacian Cioloş, dar nu a intervenit. "Prim-ministrul desemnat mi-a prezentat propunerile, însă am vrut să las prim-ministrul desemnat libertatea de a-şi alege echipa şi nu am intervenit în nicio speţă, să propun eu pe cineva", a spus Iohannis.

Mai mult, şeful statului a afirmat că nu a avut "obiecţii" faţă de propunerile lui Dacian Cioloş, însă au avut loc mai multe discuţii pe marginea listei. "În definitiv, am vrut amândoi să fie o listă de oameni cu care putem să lucrăm împreună bine", a explicat preşedintele.

Klaus Iohannis a afirmat că este "optimist" cu privire la şansele Cabinetului de a trece de votul Parlamentului, exprimându-şi încrederea într-o colaborare bună cu Guvernul condus de Dacian Cioloş. "Acest Guvern poate să fie, şi chiar cred că va fi, un Guvern cu care voi colabora foarte bine", a spus Iohannis.

Întrebat despre prezenţa lui Vasile Dâncu, fost lider marcant al PSD, în actualul Executiv, Iohannis a evitat să comenteze nominalizarea. "Nu trebuie eu să explic prezenţa cuiva în Guvern, ci prim-ministrul desemnat va face acest lucru. Este echipa domniei sale. Cum am spus, am discutat toate numele, nu am vrut să refuz pe nimeni, pentru că nu a venit cu niciun nume care mi s-a părut discutabil şi sunt convins, cel puţin la momentul acesta, că este o echipă care va performa foarte bine", a spus Iohannis.

La insistenţele realizatorului, pe tema posibilei influenţe a PSD asupra lui Vasile Dâncu, Iohannis a afirmat că astfel de discuţii nu s-au purtat de faţă cu el şi niciun partid nu a venit la consultările de la Palatul Cotroceni cu solicitări în privinţa formării Guvernului.

"Au fost consultări, partidele şi-au expus punctele de vedere, eu de asemenea, şi am tras concluziile", a spus preşedintele.

Vasile Dâncu a fost propus vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice de către premierul desemnat Dacian Cioloş.

Iohannis: Tobă este o alegere bună la MAI, este un specialist

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că Petre Tobă este "o alegere bună" pentru şefia Ministerului de Interne, că acesta este un specialist şi că el nu are informaţii cu privire la implicarea acestuia în vreun demers "discutabil".

"Cred că este o alegere bună, este un specialist, este din sistem, este în sistem şi prezintă toate garanţiile care se pot cere de la cineva care vine din sistem că este echidistant politic", a spus Iohannis, într-un interviu acordat TVR, cu privire la nominalizarea lui Petre Tobă în MAI.

Întrebat despre discuţiile apărute în spaţiul public cu privire la conducerea MAI, în chestiunea privind folosirea coloanelor oficiale, Iohannis a afirmat că nu cunoaşte "niciun caz unde domnul Tobă a fost implicat sau acuzat de un fel de implicare".

Preşedintele a avut acelaşi răspuns şi cu privire la apariţia numelui lui Petre Tobă în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu. "Se pot face legături, dacă se doreşte, cu tot felul de lucruri, însă nu am avut niciun semnal că ar fi implicat în vreun fel de demers discutabil, cum nici prim-ministrul nu mi-a sesizat vreo problemă atunci când l-a propus pe domnul Tobă", a spus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici