Iohannis i-a cerut Ministrului Educaţiei celeritate în analizarea tezelor de doctorat suspectate de plagiat, într-un discurs ţinut la Universitatea de Vest unde şi Kovesi şi-a dat doctoratul

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la deschiderea anului universitar, că acuzaţiile de plagiat trebuie să se trateze cu celeritate iar verdictul să se dea în timp util, "să nu dureze cât elaborarea tezei", aşa cum a fost în cazul primului verdict care a durat 3-4 ani (V.Ponta n.r).

1095 afișări
Imaginea articolului Iohannis i-a cerut Ministrului Educaţiei celeritate în analizarea tezelor de doctorat suspectate de plagiat, într-un discurs ţinut la Universitatea de Vest unde şi Kovesi şi-a dat doctoratul

Iohannis i-a cerut Ministrului Educaţiei celeritate în analizarea tezelor de doctorat suspectate de plagiat în discursul ţinut la Universitatea de Vest unde şi Kovesi şi-a dat doctoratul

"Persoane publice şi mai puţin publice sunt acuzate că au plagiat şi sunt multe discuţii dacă este adevărat sau fals. Această discuţie a luat amploare în ultimul timp, acest lucru îl consider bun", a afirmat Iohannis în discursul de deschidere a anului universitar, în Aula Universităţii de Vest din Timişoara. 

El s-a adresat ministrului Educaţiei, prezent la tribună alături de el, şi i-a spus că analizarea lucrărilor de doctorat este o temă publică importantă şi ţine de el să clarifice acest subiect. 

În pledoaria sa pentru ca subiectul plagiatului să fie tratat cu celeritate, el a argumentat astfel: "Nu ne interesează cum se numeşte acea comisie, ne interesează ca să se analizeze într-un timp util. Dacă un politician a plagiat, să dispară din politică, dacă un profesor universitar a plagiat, să dispară din viaţa academică, dar atunci când nu a plagiat să se discute în timp util pentru că bunul renume se distruge uşor dar de reclădit este foarte greu. După un an de zile numai interesează pe nimeni, omul rămâne cu ştampila de plagiator".

Iohannis a subliniat că este nevoie de proceduri rapide, clare, credibile. "Este dăunător ca această discuţie să se prelungească, este atât de clar că avem nevoie de celeritate", a mai spus şeful statului. ''Ne interesează pe toţi să avem un verdict clar, simplu, fără echivoc. (...) După un an de zile este foarte târziu să apară un verdict'', a insistat şeful statului.

''Este foarte important să avem un verdict clar şi acesta să se găsească în timp util'', a accentuat preşedintele, adăugând că ''este evident că între timp politicienii au găsit că a acuza pe cineva de plagiat este o manevră pentru a aduce voturi''.

Iohannis a subliniat că discuţiile pe tema plagiatelor au luat amploare - spre deosebire de primul caz notoriu, care a durat şi el 3-4 ani până la un verdict.

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca a anunţat că a transmis către instituţiile abilitate o solicitare de realizarea a unei anchete în cazul Codruţei Kovesi, ONG-ul susţinând că în urma analizei tezei s-au descoperit 11 situaţii de plagiat.

Solicitarea vine după ce, săptămâna trecută, deputatul Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General un autodenunţ în care susţine că a participat, alături de alţi demnitari ai statului român, la măsluirea raportului comisiei tehnice privind teza de doctorat a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În urma autodenunţului a fost deschis un dosar de instigare la fals intelectual, prima persoana audiată fiind chiar parlamentarul, acesta precizând că ar fi ajutat-o pe Kovesi pentru că erau prieteni. În replică, Codruţa Kovesi a precizat : "Nu doresc să intru în dialog cu inculpatul Ghiţă Sebastian. Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă cu inculpatul Ghiţă Sebastian". Procurorul şef al DNA a precizat că nu va cere CNATDCU să-i reanalizeze lucrarea, susţinând că cine o contestă poate face sesizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici