Iohannis i-a numit în funcţia de consilier pe Leonard Orban, Simina Tănăsescu şi Mihaela Ciochină

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de numire în funcţia de consilier prezidenţial a lui Leonard Orban, Elena Simina Tănăsescu şi Mihaela Ciochină.

987 afișări
Imaginea articolului Iohannis i-a numit în funcţia de consilier pe Leonard Orban, Simina Tănăsescu şi Mihaela Ciochină

Iohannis i-a numit în funcţia de consilier pe Leonard Orban, Simina Tănăsescu şi Mihaela Ciochină (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Administraţia Prezidenţială a anunţat prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX că preşedintele Klaus Iohannis a smenat decretul de numire a lui Leonard Orban în funcţia de consilier prezidenţial, începând cu data de 15 ianuarie 2015.

De asemenea, şeful statului a semnat decretele pentru numirea Elenei-Simina Tănăsescu şi a Mihaelei Ciochină, în funcţia de consilier prezidenţial, începând cu data de 19 ianuarie 2015.

Fostul comisar european Leonard Orban, al cărui nume a fost avansat neoficial ca viitor consilier al preşedintelui Klaus Iohannis, a demisionat pe 6 ianuarie din postul de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Institutului European din România (IER).

Demisia a fost depusă la 29 decembrie, iar decizia prin care premierul Victor Ponta ia act de acest gest a fost publicată pe 6 ianurie în Monitorul Oficial, cu valabilitate din 15 ianuarie.

Orban conducea Consiliul de Administraţie al Institutului European din România din noiembrie 2013, când a fost numit de premierul Ponta.

La 20 decembrie, surse politice au declarat pentru MEDIAFAX că Leonard Orban va coordona, în calitate de consilier prezidenţial, domeniul afacerilor europene.

Orban a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Integrării Europene, comisar european pentru multilingvism în intervalul ianuarie 2007-februarie 2010, ministru al Afacerilor Europene în Guvernul Boc, începând cu septembrie 2011, fiind menţinut pe această funcţie ministerială în Guvernul Ungureanu şi în primul Guvern Ponta.

Orban a mai fost consilier prezidenţial pentru afaceri europene al preşedintelui Traian Băsescu între 2010 şi 2011.

În 23 octombrie 2012, Leonard Orban nu a primit numărul necesar de voturi în plenul Parlamentului European pentru ocuparea postului de la Curtea Europeană de Conturi, candidatura sa fiind respinsă.

Simina Tănăsescu este doctor în drept constituţional, prodecan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Aceasta a fost judecătoare între 1991 şi 1993 şi a predat la Institutul Naţional al Magistraturii, fiind numită în 2009 membru al CSM din partea societăţii civile pentru un mandat care s-a încheiat în 2011.

Mihaela Ciochină a deţinut funcţia de director general al Direcţiei generale legislative din Senatul României.

Preşedintele Iohannis a mai semnat, la începutul lunii ianuarie, decretele de numire în funcţia de consilier prezidenţial a lui Dan Mihalache, Dan- Andrei Muraru, Cosmin-Ștefan Marinescu, Tatiana Niculescu Bran şi Adrian-George Scutaru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici